Pastinakova kremna juha in ajdovi štruklji s skuto

  • Kristina Adamič, Martina Podričnik

Po praznikih se bo nam vsem prileglo malo lažje kosilo. Tokrat sta ga za nas in vas pripravili Martina Podričnik in Kristina Adamič, članici DK Mežiške doline in drugih društev na območju Koroške, obe pa sta tudi strastni gurmanki.

Martina se je odločila, da pripravi nizkokalorično juho iz že skoraj pozabljene vrste zelenjave, iz pastinaka (Pastinaca sativa), ki ga imenujemo tudi navadni rebrinec. V rimskih časih pa naj bi ga uporabljali tudi kot afrodiziak.

Pastinakova kremna juha:

Sestavine:

  • 700 g pastinaka
  • 1 čebulo
  • strok česna
  • drobno jabolko
  • žlico domače »vegete«
  • sol
  • poper
  • muškat
  • ingver
  • maščoba za ponev

»Na žlički masti sem prepražila čebulo in nato na njej še na kocke narezan pastinak. Malo pred koncem praženja sem dodala olupljeno jabolko in stisnjen strok česna. Zalila sem z vodo, dodala vse ostale začimbe in kuhala skoraj pol ure. S paličnim mešalnikom sem naredila juho kremasto. Okrasila sem jo z vejico peteršilja, na mizo pa dodala še kruhove kocke in zlate kroglice, za sladokusce pa tudi kislo smetano.«

Za glavno jed ali pa sladico, odvisno od priložnosti, pa je poskrbela Kristina, ki je pripravila ajdove štruklje s skuto. Še posebej slastni so takrat, če so pripravljeni iz domače ajdove moke in doma narejene skute. Ker ajdova moka ne vsebuje glutena, je dobra izbira za ljudi, ki so preobčutljivi na gluten oziroma imajo celiakijo.

Ajdovi štruklji s skuto

Sestavine za testo:

  • 70 dag ajdove moke
  • 30 dag pšenične moke
  • sol
  • voda

Nadev:

  • 70 dag skute
  • 1 jajce
  • 2 žlici kisle smetane
  • 6 žlic sladkorja
  • cimet
  • vanilijev sladkor

Ajdovo moko poparimo s slano vrelo vodo in pustimo, da se ohladi. K ohlajeni primešamo belo moko (toliko, da dobimo kompaktno testo). Testo razvajamo in namažemo z nadevom ter zvijemo v štrukelj. Zavijemo ga v krpo ali živilsko folijo in kuhamo v slanem kropu 40 minut. Štruklje lahko tudi zamrznemo (pri teh čas kuhanja malo podaljšamo).

Kuhane narežemo in zabelimo z drobtinami, praženimi na maslu, ter jih posujemo s cimetom in sladkorjem, lahko pa si jih posladkate tudi z medom ali sladkornim sirupom po izbiri. Zelo okusni pa so tudi preliti s toplimi borovnicami.

Dober tek.

Dogodki

Prosta delovna mesta