Search
Close this search box.

Cene daljinskega ogrevanja na Ravnah so se dvignile v višave

Podražitev daljinskega ogrevanja, s katerim se na Ravnah ogreva dobršen del prebivalcev pa tudi podjetij, predstavlja vse večje težave.

Letošnjo kurilno sezono, ki traja nekje od oktobra lansko leto do aprila letošnje leto, so se mesečni stroški daljinskega ogrevanja na Ravnah na Koroškem precej povišali. Kot smo že poročali, se je cena megavatne ure z januarjem 2023 povišala na skoraj 223 eurov.

Z Občine Ravne na Koroškem so nam sporočili, da ima večina gospodinjskih odjemalcev enotne mesečne obremenitve (EOM), posamezni odjemalci pa na svojo željo plačujejo po dejanski porabi toplote. Ker je ob zakupih primarnega energenta, v tem primeru zemeljskega plina, koncesionar Petrol d.d. videl, za kako drastično podražitev gre (indeks 590%), so nove obroke za odmero EOM oblikovali že na začetku kurilne sezone 2022/23, pri računi za mesec julij 2023. Pri tem so upoštevali povišanje cene v januarju 2023. Za vsa gospodinjstva velja vladno zamejena variabilna cena toplote 98,7 Eur/MWh, kar predstavlja znesek brez prispevkov in brez DDV. Bo pa zaradi bistveno ugodnejše maloprodajne variabilne cene na začetku sezone, povprečna maloprodajna variabilna cena za to kurilno sezono znašala 90,284 Eur/MWh. Pri tem je potrebno upoštevati še fiksni del in skupno  predvideno prodajo toplote, nakar skupna maloprodajna cena znaša 146,3 Eur/MWh. Kar pomeni, da je povprečna skupna cena za letošnjo kurilno sezono za 22,8% višja kot v kurilni sezoni 2021/22.

V zadnjih dneh pa smo na spletu zasledili zapise nekaterih ravenskih podjetnikov, ki že malodane obupujejo nad cenami ogrevanja. Zaradi zneskov na položnicah, ki so poskočili v nebo, marsikateri manjši podjetniki že zapirajo radiatorje, da bi na tak način vsaj malo prihranili.
Ena izmed podjetnic, Meta Pešl Šater, ki se je izpostavila na spletu, je na svojem Facebook profilu zapisala, da je ogrevanje za njihove poslovne prostore v velikosti približno 600 m2, v mesecu januarju znašalo 2.168,38 Eur, v primerjavi z januarjem 2022, ko so za isti prostor plačali 743,07 Eur.

Cene zemeljskega plina, Slovenija in EU-27, Vir: Statistični urad Republike Slovenije

Marsikateri manjši podjetnik na Ravnah si takšnega skoka v ceni ogrevanja enostavno ne more privoščiti, zato nekateri že razmišljajo o alternativnih virih ogrevanja, kot so toplotne črpalke ali peči na drva. Z občine Ravne na Koroškem pa so pojasnili, da je cena daljinskega ogrevanja za poslovni in industrijski odjem 220,699 Eur/MWh. Primarni energent, kot že zapisano, je zemeljski plin, koristno pa se v toplarni za namen ogrevanja izrablja še odvečna toplota UHP jeklarske industrije, ki je v primerjavi z zemeljskim plinom konkurenčnejši vir toplote. Ostaja pa daljinsko ogrevanje na toplovod še vedno najpogostejši vir ogrevanja v centru mesta, kjer se nahaja tudi največ majhnih poslovnih odjemalcev.

Dražje ogrevanje pa se nekako pripisuje tudi drastičnemu povišanju cen primarnih energentov, tako zemeljskega plina kot tudi električne energije in emisijskih kuponov na svetovnih trgih. S podobnimi problemi se srečujejo po celi Evropi na vseh področjih in vseh sistemih, ki kot primarni vir za ogrevanje uporabljajo zemeljski plin.

Vir: Občina Ravne, FB Meta Pešl Šater, Statistični urad RS

Dogodki

Podražitev daljinskega ogrevanja, s katerim se na Ravnah ogreva dobršen del prebivalcev pa tudi podjetij, predstavlja vse večje težave.