Search
Close this search box.

V Podgorju praznik vaške skupnosti obeležili z 28. tradicionalno prireditvijo “Furmani po cest’ peljajo” (VIDEO in FOTO)

V soboto, 13. julija 2019 je potekala že 28. tradicionalna prireditev FURMANI PO CEST’ PELJAJO, ki vsako leto velja za najbolj pričakovano vaško veselico v centru Podgorja pri Slovenj Gradcu. S prireditvijo vsako leto praznujejo praznik vaške skupnosti Podgorje.

Starejši vaščani iz Podgorja se še vedno spominjajo potovanj s konjsko vprego in težaškega dela “podgorških furmanov”. Ti so vozili les z Uršlje gore na železnico v Slovenj Gradec, moko v mline in prevažali različen tovor. Furmanstvo je bila pomembna dejavnost kmečkega prebivalstva od konca 15. stoletja, najbolj pa je cvetelo v 18. stoletju. Z izgradnjo železniških prog pa se je v 19. stoletju še bolj razcvetelo, zlasti za prevoz blaga in oseb do železniških postaj. V določenem obdobju, pred prihodom kmetijske mehanizacije in traktorjev je bil zaslužek furmanov zelo dober.

Predstavila so se različna društva.

Organizatorja dogodka sta Kulturno društvo Podgorje in Vaška skupnost Podgorje v sodelovanju s PGD Podgorje. In kaj so pripravili letos?

Dogajanje se je pred osnovno šolo v Podgorju pod šotorom začelo s pestrim programom ob 16. uri. Pripravili so konjeniško parado, stojnice, kjer so se predstavila različna društva, društva podeželske mladine so nam predstavila kmečke običaje, pred gasilskim domom Podgorje pa je potekalo gasilsko tekmovanje za pokal Tineta Pečnika. Sledila je podelitev priznanj, kjer je prehodni pokal šel v roke PGD Legen. Tekmovanja se je udeležilo deset ekip, poleg prehodnega pokala so podelili tudi pokale najboljšim članskim ekipam v moški in v ženski kategoriji. Program je povezovala Maja Klančnik. Praznovanja se je udeležil tudi župan mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler.

Praznovanja se je udeležil tudi župan mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler.

Vaška skupnost Podgorje je mag. Majdi Tamše Horvat podelila priznanje za vsestranski prispevek pri razvoju kraja. Več v videu: [aiovg_video id=84772]

Zbrane je nagovoril tudi župan mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler, ki je med drugim povedal: “Podgorje živi in Podgorje bo živelo še naprej”. Več v videu: [aiovg_video id=84688]

Nekaj besed je spregovorila tudi Danica Krevh, ki je predsednica vaške skupnosti Podgorje. Poglejte kaj je povedala: [aiovg_video id=84771]

Od 19. ure dalje pa poteka velika veselica z ansamblom Srčni muzikanti, kjer obljubljajo zabavo do jutranjih ur, svežo hrano, hladno pijačo, srečelov in odlično družbo.

Srčni muzikanti so narodno-zabavni kvintet, ki igra z namenom, da zabavajo, nasmejejo in osrečijo ljudi, ki se radi zavrtijo ob njihovi glasbi. Na svojem repertoarju imajo domačo glasbo, glasbo s frajtonarco, zabavno slovensko glasbo, tujo glasbo, “yugo” ter tudi dalmatinske in rock pesmi. Torej za skoraj vsak okus nekaj. Srčni muzikanti so: Larisa Obretan (pevka), Izidor Glasenčnik (klarinet, saksofon), Robert Črnčec (trobenta, bobni), Žan Stres (klavirska harmonika, diatonična harmonika, klaviature), Boris Dren (kitara) in Rok Methans (bariton, bas kitara).

Dogodki

Več iz istega kraja