Search
Close this search box.

Na Koroškem zaskrbljeni glede načrtovanja prihodnjega regionalnega razvoja

Svet Koroške regije z zaskrbljenostjo spremlja uresničevanje aktualnega dogovora za razvoj regije kot načrtovanje prihodnjega regionalnega razvoja. Na današnji seji v Črni na Koroškem so župani sprejeli več sklepov, med drugim menijo, da mora država preklicati tajnost dokumentov programiranja na državni ravni in regijam omogočiti sodelovanje.

Direktorica Regionalne razvojne agencije za Koroško Karmen Sonjak je koroškim županom predstavila doslej znana izhodišča za pripravo partnerskega sporazuma za obdobje 2021-2027. Med drugim je izrazila zaskrbljenost, ker po trenutnih izhodiščih v prihodnje ne bo več mehanizma dogovor za razvoj regije, kot je v veljavi sedaj.

Nadomestil naj bi ga mehanizem celostne teritorialne naložbe 2 oz. CTN 2, ki zajema urbana območja mestnih naselij, kar pomeni, da izključuje polovico koroških občin. Sonjakova je opozorila, da sistem še ni dorečen, meni pa, da je potrebno čim prej doreči način izvajanja projektov na nižji teritorialnih ravneh ter zagotoviti tudi kontinuiteto izvajanja doslej uspešnih mehanizmov.

Svet Koroške regije, ki za pojasnila na prihodnji seji pričakuje predstavnike vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK), se tudi ne strinja s predlogom novele uredbe o porabi sredstev evropske kohezijske politike v programskem obdobju 2014-2020.

Župani menijo, da se s tem grobo posega v izvajanje instrumenta dogovor za razvoj regije in onemogoča izvedbo usklajenih in že pripravljenih regijskih projektov, saj se jim posredno ukinja načrtovana in projektno upravičena sredstva EU in nacionalnega sofinanciranja.

V povezavi s tem so Sonjakova in župani opozorili tudi na dolgotrajne postopke pri izdaji odločitev za podpore projektom iz aktualnega dogovora za razvoj regije, ki so jih prijavili v predhodno določenih rokih in skladno s navodili.

Doslej je Koroška največji uspeh imela s projekti na področju podjetništva, medtem ko je največ težav pri projektih s področja vlaganj v vodni sektor oz. pri preverjanju dokumentacije na ministrstvu za okolje in prostor. “Tu vidimo največjo nevarnost, da projekti ne bodo do predvidenega roka, do 31. marca letos, oddani na SVRK,” je opozorila Sonjakova.

To bi namreč lahko pomenilo izgubo sredstev, ki jih regija za pravočasno pripravljene projekte pričakuje. Doslej je Koroška od projektov iz dogovora za razvoj regije v skupni vrednosti 27,7 milijona evrov dobila izdane odločitve za projekte v višini 37 odstotkov skupne vrednosti, čaka pa še na odobritve projektov v skupni vrednosti skoraj 15 milijonov evrov.

Tudi pri že odobrenih projektih, ki so v teku, so številne težave v odnosu in dogovarjanji s predstavniki ministrstev, so opozorili nekateri župani. Med drugim je župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler povedal, da za gradnjo bazenskega kompleksa, ki je stekla lani sredi leta in za katero so odobrena sredstva mehanizma CTN, niso prejeli še niti evra od države. Naložba je brez naknadno začrtanih idej ocenjena na 8,6 milijona evrov, občina pa je za financiranje gradnje morala že dvakrat vzeti likvidnostno posojilo.

Predsednica sveta Koroške regije, županja Črne Romana Lesjak, je župane danes seznanila še, da potekajo redni spletni sestanki delovne skupine županov za covid-19 in da so na državo naslovili poziv, naj zagotovi zadostne količine cepiva za covid-19.

Koroški župani so se danes seznanili tudi s projektom regionalno skrbništvo, katerega osnovni cilj je zagotavljanje ažurnih informacij glede investicijskih priložnosti v regiji.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Štefan Perčič
Štefan Perčič
3 let nazaj

Zelo dobro , da vsaj na tem koncu držijo ” politiki” skupaj ! Bravo Romana ! ČESTITKE !

Dogodki

Svet Koroške regije z zaskrbljenostjo spremlja uresničevanje aktualnega dogovora za razvoj regije kot načrtovanje prihodnjega regionalnega razvoja. Na današnji seji v Črni na Koroškem so župani sprejeli več sklepov, med drugim menijo, da mora država preklicati tajnost dokumentov programiranja na državni ravni in regijam omogočiti sodelovanje.