Search
Close this search box.

Bo vlada naslednji teden odpravila vse ukrepe?

Vlada se bo predvidoma naslednji teden spet sestala in pretresala epidemiološke razmere doma in po svetu. Predstavniki vlade sicer že več dni pozivajo k cepljenju, z namenom, da bi lahko dočakali mirno jesen in se izognili četrtemu valu. Predvsem zaradi delta različica novega koronavirusa. Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar pa je napovedala, kdaj bi lahko v Sloveniji odpravili vse ukrepe.

Glede na epidemiološke razmere v zadnjih dneh, se je vlada 30. junija odločila, da se bodo v ponedeljek še dodatno sprostili ukrepi, ki jih je vlada sicer zrahljala že s prejšnjim tednom, ko je po vsej državi v luči izboljšanih epidemioloških razmer ponovno omogočila opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev. Tako se bodo s ponedeljkom dodatno sprostili ukrepe pri opravljanju dejavnosti. Igralnice bodo lahko delovale v celoti, v trgovinah ne bo več omejitev števila kupcev, sproščajo se tudi omejitve na kongresih in v gostinskih lokalih. O čemer smo že poročali TUKAJ.

Včeraj so v veljavo stopili tudi spremenjeni pogoji vstopa v Slovenijo z območij na rdečem in temno rdečem seznamu. Osebe, ki prihajajo z območja na rdečem seznamu, morajo ob vstopu predložiti negativni test PCR in se napotiti v desetdnevno karanteno. Test PCR ni nujen za tiste s prebivališčem v Sloveniji, morajo pa vseeno v karanteno. V karanteno ni treba tistim, ki predložijo potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike. Za tiste, ki prihajajo z območij na temno rdečem območju, je po novem obvezna desetdnevna karantena za vse, ki imajo prebivališče v Sloveniji. Tujcem brez prebivališča v Sloveniji vstop v državo ni več dovoljen. Na seznamu sta med drugim tudi med turisti priljubljena Egipt in Tunizija, pa tudi Velika Britanija in Irska.

Vlada je ob tem včeraj v sporočilu za javnost pojasnila, da so na temno rdeč seznam uvrščene države, kjer je trenutno večje število okuženih z različico novega koronavirusa delta. Ker v preteklih dneh še ni bilo jasno, kako učinkovita so cepiva proti tej različici, je vlada zaradi omejevanja širjenja te različice v Sloveniji uvedla obvezno karanteno za vse, ki v Slovenijo vstopajo iz držav s temno rdečega seznama, so poudarili.

Kot pa dodajajo, bo vlada glede na rezultate raziskav, ki so bili objavljeni v zadnjih dneh, prihodnji teden ponovno obravnavala možnost, da za osebe, ki so polno cepljene, karantena ne bo potrebna.

Kako bo z ostalimi ukrepi še ni jasno, prav tako ne, kdaj bi lahko bili v celoti odpravljeni. Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je sicer v začetku junija dejala, da bi svetovalna skupina lahko predlagala vladi sprostitev vseh ukrepov, ko bo Slovenija v evropskih zelenih številkah, torej ko bo 14-dnevna pojavnost manj kot 25 na 100.000 prebivalcev.

Zeleno fazo po merilih ECDC država namreč doseže, ko ima incidenco pod 25 na 100.000 prebivalcev in manj kot štiri odstotke pozitivnih testov. Po petkovih podatkih je bila v Sloveniji 14-dnevna incidenca 21 na 100.000 prebivalcev. V Sloveniji so v petek ob 1511 PCR testih potrdili 30 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov ,pa je znašal dva odstotka.

Minister za zdravje Janez Poklukar pa je v petek dejal, da so razmere glede novega koronavirusa v Sloveniji resne. Občutek varnosti, ki smo ji priča v teh dneh na podlagi ugodnih epidemioloških številk, namreč po ministrovih besedah ne prinaša varne jeseni.

Po njegovih besedah je delta različica novega koronavirusa prisotna v naši neposredni bližini, soočamo pa se s težkimi zgodbami, ki prihajajo s Portugalske in iz Anglije. Edina pot, da se jeseni ne bomo pogovarjali, ali bodo šole odprte ali zaprte, ali bodo določene gospodarske panoge, kot sta turizem in gostinstvo, delovale, je cepljenje proti covidu-19 in precepljenost, je poudaril Poklukar.

Prav od cepljenja je namreč po ministrovi oceni odvisno, kako se bomo soočili s četrtim valom epidemije covida-19. Za Poklukarja je torej ključni ukrep cepljenje, brez katerega si ne predstavlja prihodnosti.

Znova je k cepljenju proti covidu-19 pred dnevi pozval tudi premier Janez Janša. “Če se bomo cepili, bodo jeseni šole in vrtci odprti, če pa se ne bomo, ne bodo odprti in bomo spet plačevali ceno,” je opozoril.

V Sloveniji so sicer doslej potrdili 65 primerov koronavirusne različice delta, o čemer smo poročali TUKAJ.

Tako je težko napovedati, kaj bo ta teden sklenila vlada in kateri ukrepi bodo še naprej ostali v veljavi in kdaj, če kdaj bo odpravljen pogoj PCT.

Aktualni podatki o precepljenosti

Vir: STA, NIJZ, Vlada RS, Sledilnik za Covid-19

Dogodki

Vlada se bo predvidoma naslednji teden spet sestala in pretresala epidemiološke razmere doma in po svetu. Predstavniki vlade sicer že več dni pozivajo k cepljenju, z namenom, da bi lahko dočakali mirno jesen in se izognili četrtemu valu. Predvsem zaradi delta različica novega koronavirusa. Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar pa je napovedala, kdaj bi lahko v Sloveniji odpravili vse ukrepe.