Search
Close this search box.

Ema: Dva odmerka cepiva naj bi ščitila pred okužbo z delta različico. V Sloveniji doslej potrdili 65 primerov

Dva odmerka cepiva proti covidu-19 po dosedanjih ugotovitvah nudita zaščito pred okužbo z različico delta novega koronavirusa, ki se vse hitreje širi tudi v Evropi, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila Evropska agencija za zdravila (Ema).
Fotografija je simbolična

V imenu Eme je javnost nagovoril vodja strategije cepljenja pri agenciji Macro Cavaleri. Kot je dejal, se zavedajo skrbi, ki jih vzbuja hitro širjenje različice delta, a “trenutno se zdi, da štiri cepiva, ki so potrjena v Evropski uniji, ščitijo proti vsem sevom, ki krožijo v Evropi, vključno z različico delta”.

Zatrdil je, da podatki, ki jih pri Emi pridobivajo na podlagi dokazov iz realnega sveta, kažejo, da dva odmerka teh cepiv nudita zaščito proti različici delta. Tudi laboratorijski testi kažejo, da so protitelesa, ki nastanejo po cepljenju, sposobna nevtralizirati delto, kar je označil kot “zelo vzpodbudne novice”.

Pozitivne informacije iz agencije s sedežem v Amsterdamu sicer prihajajo ravno na dan, ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozorila, da v Evropi po dveh mesecih upadanja zdaj vnovič beležijo porast novih okužb z novim koronavirusom.

“Prejšnji teden je število primerov naraslo za deset odstotkov, in sicer kot posledica povečanega druženja, potovanj in sproščanja omejitev,” je povedal regionalni direktor WHO za Evropo Hans Kluge.

“V evropski regiji WHO bo nov val, če ne ostanemo disciplinirani,” je dodal Kluge in posvaril, da bi lahko do tega preobrata prišlo zaradi vse večjega števila primerov različice delta, ki hitro izpodriva različico alfa.

V Sloveniji doslej potrdili 65 primerov koronavirusne različice delta

Število potrjenih primerov delta različice novega koronavirusa, ki so jo najprej potrdili v Indiji, je po zadnjih analiziranih vzorcih doseglo 65, kaže zadnje poročilo sledenja različicam virusa. Potrdili so tudi 48 primerov različice eta, 29 primerov različice beta, sedem primerov različice gama, v štirih primerih pa so potrdili različico jota.

Največ primerov različice delta sta Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) ter Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo (IMI), ki opravljata analize vzorce, skupno potrdila v osrednjeslovenski regiji, in sicer 38.

NLZOH je v zadnjem analiziranem obdobju od 14. do 21. junija različico delta potrdil pri devetih osebah, trije primeri so del istega skupka iz koroške regije.

Na podlagi do zdaj pridobljenih podatkov je različica delta bolj nalezljiva od drugih različic novega koronavirusa. Prve ocene Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni kažejo, da bo ta različica do konca avgusta predstavljala 90 odstotkov vseh okužb s koronavirusom na območju EU, so danes izpostavili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

IMI pa je od 24. februarja do 15. junija v sodelovanju z NIJZ sekvenciral 236 genomov novega koronavirusa po okužbi pri osebah, ki so bile cepljene. Od tega je bilo 113 oseb cepljenih s cepivom proizvajalcev Pfizer in BioNTech, tri osebe so bile cepljene s cepivom Moderna, 119 oseb je bilo cepljenih s cepivom AstraZenece in tri osebe s cepivom proizvajalca Johnson & Johnson.

Dogodki

Dva odmerka cepiva proti covidu-19 po dosedanjih ugotovitvah nudita zaščito pred okužbo z različico delta novega koronavirusa, ki se vse hitreje širi tudi v Evropi, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila Evropska agencija za zdravila (Ema).