Search
Close this search box.

Na festivalu narodno-zabavne glasbe tudi koroški ansambel

Junija bi moral potekati festival narodno-zabavne glasbe Vurberk, kjer bi se občinstvu predstavili tudi člani Ansabla Vez iz Slovenj Gradca. Zaradi trenutne situacije s koronavirusom pa festivala ne bi bilo mogoče izvesti v družbi gledalcev, zato so se organizatorji odločili, da ga prestavijo na naslednje leto.

Kot je zapisano na strani Turističnega društva Vurberk na festivalu nastopi največ štirinajst ansamblov iz različnih krajev Slovenije, ki si svoj nastop zagotovijo na izboru v začetku maja v Podnanosu. “Festival, ki prejema visoka priznanja, po mnenju glasbenih strokovnjakov je v samem vrhu festivalov slovenske narodno-zabavne glasbe. Na dan festivala, prenašata ga radio in televizija, ZKP RTV Slovenije pa izda zgoščenko na kateri je predstavljen vsak sodelujoči ansambel s po eno skladbo. Nastopajoče ansamble ocenjujejo posebne strokovne komisije, ki podelijo nagrade.” so zapisali.

Med štirinajstimi izbranimi ansambli, ki bodo prihodnje leto na dan državnosti, 25. junija 2021, nastopili na festivalu, bo kar deset debitantov, štirje pa so na festivalu v preteklosti že nastopili. Tako bodo ljubitelji polk in valčkov lahko zaploskali in namenili svoj glas: Špadnim fantom iz Vipave, ansamblom Tomaža Rota iz Nove vasi na Blokah, Ansamblu Vez iz Slovenj Gradca, Galami iz Poljčan, Pozivu in Ksenji Šašek iz Novega mesta, ansamblu Pik iz Šentjurja, Posluh iz Vitanja in Brloga iz Šentilja v Slovenskih gorica, Šentjancem, ansamblu Andreja Bajuka iz Bele krajine, Raubarjem iz Moravč, Neli Žlof in Muskonterjem iz Vremskega Britofa, Ansamblu Gregorja Kobala s Cola in Polkaholikom iz Brezovice pri Ljubljani.

Vsi ansambli udeleženci festivala bodo s tekmovalno skladbo na zgoščenki, ki je stalnica vseh dosedanjih vurberških festivalov.

Ansambel Vez prihaja iz našega konca, natančneje iz Slovenj Gradca. Ansambel sestavljajo: Erik Oder (vokal, harmonika), Mitja Medved (vokal, ritem kitara), Florijan Ladinik (vokal, bas kitara, bariton), Urban Jezernik (vokal). Trije člani ansambla obiskujejo fakultete, in sicer Erik obiskuje Fakulteto za elektrotehniko, Mitja Fakulteto za strojništvo in Urban Fakulteto za multimedijo, njihov najmlajši član Florijan, pa obiskuje Srednjo šolo Ravne smer Strojni tehnik.

Člani ansambla nam povedo, da imajo že kar nekaj avtorskih skladb, ki so že tudi avdio posnete. “Za eno polko pa smo tudi že posneli videospot, ki bo premierno predstavljen meseca avgusta. Erikov pokojni stric je spisal besedila in kar nekaj jih je uglasbil Erik, ki pa tudi sam piše besedila.” razložijo glasbeniki.

Glede uvrstitve na festival pa nam zaupajo: “Zelo smo veseli, da smo bili letos med izbranimi ansambli za festival Vurberk, ki pa bo potekal naslednje leto, ker nam je letos to onemogočila korona kriza. Kar pa tudi ni tako slabo, ker se bomo lahko celo leto pripravljali na festival in “izpilili” skladbo.”

Vir: Festival Vurberk, Narodnjak.si

Dogodki