Bruselj članice poziva k okrepitvi pripravljenosti na naslednjo fazo pandemije covida

Evropska komisija je države članice EU danes pozvala, naj okrepijo priprave na naslednjo fazo pandemije covida-19. Med drugim poziva k okrepitvi cepljenja proti covidu in nadzora na širjenjem koronavirusa ter vlaganje v zdravstvene sisteme.

Kot so poudarili na komisiji, bo v naslednji fazi pandemije covida usklajevanje med državami članicami znova ključnega pomena. Zato Bruselj članice poziva, naj še pred jesenjo sprejmejo ukrepe za usklajevanje na področju pripravljenosti in odzivanja.

Trenutno nizko število okužb s covidom-19 je po mnenju Evropske komisije priložnost, da članice okrepijo nadzor, zdravstvene sisteme in splošno pripravljenost na pandemijo. Med drugim države poziva k okrepitvi cepljenja, vključno s poživitvenimi odmerki, pri čemer naj upoštevajo sočasno kroženje covida in sezonske gripe.

Drugi ukrep, ki ga predlaga, je vzpostavitev integriranega nadzornega sistema, ki ne bo več temeljil na zaznavanju in poročanju o vseh primerih okužbe, ampak na zanesljivih in reprezentativnih ocenah. Komisija članice poziva še k usmerjenemu testiranju in sekvenciranju zadostnega števila vzorcev, da bi lahko zaznali kroženje novih različic koronavirusa.

Bruselj poleg tega meni, da bi morale države trenutne epidemiološke razmere izkoristiti tudi za vlaganje v zdravstvene sisteme in oceniti širše vplive pandemije na zdravje, med drugim na duševno zdravje ter čakalne dobe v zdravstvu. Poziva jih tudi k podpori prihodnje generacije cepiv in zdravil.

Evropska komisija je ob tem naznanila ukrepe za odporne dobavne verige v času pandemije. Objavila je razpis za rezervacijo zmogljivosti za proizvodnjo cepiv, ki temeljijo na tehnologiji mRNK, vektorskih in beljakovinskih cepiv. Razpis je namenjen proizvajalcem cepiv, ki imajo svoje proizvodnjo na območju EU oziroma Evropskega gospodarskega prostora, prijavijo pa se lahko do 3. junija letos.

Srednje- in dolgoročni ukrepi medtem vključujejo nadaljnjo okrepitev pripravljenosti in okrepitev usklajevanja odzivanja med državami članicami, kot tudi na globalni ravni.