Search
Close this search box.

Slovenija v pričakovanju sproščanja ukrepov, se je Dončić vrnil domov?

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Med velikonočnimi prazniki se je epidemija novega koronavirusa v Sloveniji vsaj na videz nekoliko umirila. Število novih okužb je vsak dan padlo, konec tedna so potrdili 24 novih okužb – 17 v soboto in sedem v nedeljo, ko so opravili 554 testov. Skupaj je tako pozitivnih 1212 ljudi. Zaradi covida-19 sta v nedeljo umrli dve osebi, skupaj doslej 55. Hospitaliziranih je 95 ljudi, od tega na intenzivni negi 34, dva bolnika pa so odpustili v domačo oskrbo, je na Twitterju sporočila vlada. Pristojni pa opozarjajo, da ob koncu tedna naredijo manj testiranj, tako da bo za pravo sliko in za morebitno prvo sproščanje ukrepov potrebno počakati še kakšen dan.

LJUBLJANA – Slovenija je v pričakovanju začetka rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Zdravstvene ustanove bodo danes znova začele izvajati nenujne ambulantne specialistične dejavnosti, nekatera podjetja pa bodo spet zagnala proizvodnjo. Na ministrstvu za zdravje so se minuli teden odločili za postopno uvajanje zagotavljanja nenujnih oblik zdravljenja in s tem razbremenitev izvajalcev zdravstvene dejavnosti na primarni ravni, zagotovitev pretočnosti bolnikov iz primarne na sekundarno raven ter čim prejšnjo zagotovitev zdravstvene obravnave tudi drugim bolnikom. Vlada bo medtem predvidoma pojasnila, katere ukrepe bo še sprostila v tem tednu. V vsakem primeru pa bo prvi na vrsti za sprejem odlok, ki bo formaliziral konec prejšnjega tedna napovedano odpravo obveznega nošenja rokavic ob obisku trgovine.

LJUBLJANA – Samozaposleni, ki jim bo država v trenutnih razmerah epidemije novega koronavirusa priskočila na pomoč z oprostitvijo plačila socialnih prispevkov in izplačilom mesečnega temeljnega dohodka, lahko pri Finančni upravi RS (Furs) že vložijo ustrezno izjavo. Prva izplačila pomoči je pričakovati 25. aprila. Za pomoč lahko zaprosijo tisti, ki so v marcu utrpeli vsaj 25-odstotno zmanjšanje prihodkov v primerjavi s februarjem oz. v aprilu ali maju vsaj 50-odstotno zmanjšanje prihodkov v primerjavi s februarjem. Če bodo njihovi prihodki v letošnjem prvem polletju za več kot petino večji kot pred letom dni in v letošnjem drugem polletju za več kot petino večji kot v enakem obdobju lani, bodo morali pomoč vrniti. Tisti, ki izpolnjujejo pogoje, bodo za mesec marec prejeli temeljni dohodek v višini 350 evrov, za meseca april in maj pa po 700 evrov. Enaka pomoč je predvidena za kmete in verske uslužbence.

SVET

DUNAJ/ŽENEVA – Avstrija kot ena od prvih držav v Evropi danes odpira nekatere trgovine in poslovalnice, ki jih je zaprla v okviru boja proti epidemiji. V italijanski deželi Benečija (Veneto), eni od najhuje prizadetih v epidemiji, bodo danes omilili zelo stroge omejitve gibanja. Tako bodo prebivalcem dovolili, da se gibljejo tudi več kot 200 metrov od doma, kar je bilo doslej prepovedano. Svetovna zdravstvena organizacija je za danes napovedala smernice za sproščanje omejitev.

PARIZ – Francoski predsednik Emmanuel Macron je v ponedeljek zvečer sporočil, da država do 11. maja podaljšuje stroge omejitve gibanja, katerih namen je zajezitev širjenja novega koronavirusa. Če se bo izbruh umiril, bodo po tem datumu postopoma zrahljali ukrepe. Začeli bodo odpirati šole, univerze pa bodo ostale zaprte. Še naprej bodo zaprte tudi restavracije in kavarne. Do nadaljnjega bodo zaprte tudi meje z neevropskimi državami, je dodal francoski predsednik. V zadnjem tednu so se razmere glede koronavirusa v Franciji nekoliko umirile. Od nedelje do ponedeljka zvečer je covid-19 zahteval še 574 smrtnih žrtev, vse skupaj pa 14.967.

PRIŠTINA – Na Kosovu zaostrujejo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Od srede bo mogoče dom zapustiti za 90 minut na dan, in sicer samo zaradi nujnih opravkov ali z namenom osnovne oskrbe. Osebe, mlajše od 16 let, bo moral spremljati en družinski član. Kosovska prestolnica Priština je od ponedeljka v karanteni. Na obrobju mesta je policija, ki izstop iz oziroma vstop v mesto omogoča samo tistim s prepustnico. Doslej so na Kosovu potrdili 377 okužb z novim koronavirusom, osem ljudi je umrlo.

WASHINGTON – Guvernerji sedmih zveznih držav na severovzhodu ZDA in treh držav na zahodu so se v ponedeljek dogovorili za skupen razvoj strategije o usklajenem postopnem odpiranju ekonomije oziroma odpravljanju ukrepov za socialno distanciranje. Nihče sicer še ne ve, kdaj se bo postopna odprava ukrepov lahko začela, a o tem razmišljajo, ker menijo, da se pandemija bliža vrhuncu ali ga je že dosegla. V ZDA so do ponedeljka zvečer potrdili 582.000 okužb s koronavirusom, umrlo pa je 23.628 ljudi. V najhuje prizadeti državi New York je bilo skoraj 196.000 okuženih in 10.058 mrtvih, v mestu New York pa skoraj 107.000 okuženih in 7350 mrtvih.

CANBERRA – Avstralija in Nova Zelandija sta zavrnili predloge za rahljanje strogih ukrepov, ki sta jih državi uvedli zaradi pandemije novega koronavirusa. Obe državi sta sicer v zadnjih dneh zabeležili znaten padec števila na novo okuženih in uspešno zajezili širjenje covida-19. Avstralski premier Scott Morrison je dejal, da bo preteklo še nekaj tednov do rahljanja ukrepov. Novozelandska premierka Jacinda Ardern pa je poudarila, da se glede ukrepov ne bo nič spremenilo vsaj še en teden. V Avstraliji so v zadnjih dveh dneh potrdili 63 novih okužb, skupaj doslej 6366 primerov. Na Novi Zelandiji pa so zabeležili osem novih primerov okužb, skupaj doslej 1072 okužb.

SEUL – Iz Južne Koreje poročajo o drugem dnevu z manj kot 30 novimi okužbami z novim koronavirusom. V ponedeljek so zabeležili 27 novih okužb, dan pred tem pa 25. Vse skupaj se je tam okužilo 10.564 ljudi. Padec števila okužb je v zadnjem mesecu očiten; vrhunec so v Južni Koreji dosegli konec februarja, ko so v enem dnevu potrdili 900 novih primerov okužbe. Zdravstvene oblasti pa skrbi predvsem vse večje število tistih, ki so bili na testiranju pozitivni, potem ko so bili že enkrat negativni.

WASHINGTON – Mednarodni denarni sklad (IMF) je odobril 500 milijonov dolarjev za odlog odplačevanja dolga 25 najrevnejšim državam za obdobje šestih mesecev. S tem želi sklad državam omogočiti, da se spopadejo z epidemijo novega koronavirusa, je v ponedeljek zvečer sporočila izvršna direktorica IMF Kristalina Georgieva. Za pol leta so se dolga IMF znebili Afganistan, Benin, Burkina Faso, Srednjeafriška republika, Čad, Komori, Kongo, Gambija, Gvineja, Gvineja Bisao, Haiti, Liberija, Madagaskar, Malavi, Mali, Mozambik, Nepal, Niger, Ruanda, Sao Tome in Principe, Sierra Leone, Salomonsko otočje, Tadžikistan, Togo in Jemen.

ŠPORT

DALLAS – Zaradi zapletov po okužbi s koronavirusom je umrla mama košarkarskega zvezdnika Minnesote Timberwolves Karl-Anthonyja Townsa. Stara je bila 58 let. Sožalju oziroma molitvi se je preko družbenega omrežja pridružil tudi Luka Dončić. Ta je skoraj istočasno na Instagramu objavil svojo fotografijo v letalu skupaj z enim od dveh psov, ki ju imata s spremljevalko. Hkrati je Dončić pred dnevi izrazil željo, da bi se rad čim prej vrnil v Slovenijo.

MILANO – Eden vodilnih italijanskih infektologov Giovanni Rezza je proti temu, da bi se elitna italijanska liga nadaljevala prihodnji mesec. Nogometna tekmovanja v Italiji, kjer je pandemija novega koronavirusa zahtevala več kot 20.000 žrtev, so prekinjena od 9. marca. Sodeč po poročilih iz Italije, bi se elitna liga lahko začela konec naslednjega meseca, igralci pa naj bi se vrnili na treninge 4. maja.

SLOVENSKE KONJICE – Organizatorji med tekači vse bolj priljubljenega Konjiškega maratona se kljub aktualni epidemiji še naprej pripravljajo na dogodek, ki ga vsako leto pripravijo na zadnjo septembrsko nedeljo. Letošnja že osma izvedba je predvidena za 27. september, že od začetka aprila pa je mogoče oddati posamične in skupinske prijave po ugodnejši ceni. Izbruh novega koronavirusa je mnogim tekačem, zlasti tistim, ki trenirajo v skupinah, letos pokvaril načrte ne le pri tekmovanjih, pač pa tudi pri treningih. Začetek zbiranja prijav so zato pripravili pod sloganom “Trenirajte sami, da bomo septembra tekli skupaj!”.

Dogodki