Zaradi koronavirusa prepovedali kajenje, Britanci ‘črtali’ 5.000 smrtnih žrtev

kajenje

Španska regija Galicija je zaradi širjenja novega koronavirusa prepovedala kajenje na ulicah in javnih mestih, tudi na terasah lokalov. Ukrep začne veljati danes in velja povsod, kjer ni možno držati fizične razdalje dveh metrov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V Galiciji, kjer živi 2,7 milijona ljudi, je trenutno z novim koronavirusom okuženih 827 oseb, v sredo so potrdili 87 novih okužb.

Ukrep je regionalni vladi predlagala strokovna ekipa za preprečevanje širjenja koronavirusa. Po njihovem prepričanju predstavlja izdihan dim grožnjo za širjenje koronavirusa. Tako lahko na primer kajenje predstavlja grožnjo, kjer ni možno držati razdalje, ali ko kadilec hodi in se dim vije za njim.

Podoben predlog je prejšnji mesec podala španska nacionalna komisija za javno zdravje, ko je na primer opozorila na nevarnost širjenja koronavirusa pri kajenju. Pri tem se namreč izdihne tudi manjše vlažne delce, v katerih se lahko prenaša koronavirus.

Britanski urad za zdravje je v sredo po reviziji objavil uradne podatke o smrtnih žrtvah covida-19. Teh je bilo po preučitvi načina beleženja smrtnih žrtev za okoli 5000 manj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Angliji so namreč v statistiko mrtvih zaradi koronavirusne bolezni 19 zaobjeli vse mrtve, ne glede na to, kdaj so pri njih potrdili okužbo z novim koronavirusom. V drugih delih države, na primer na Škotskem, pa so v statistiko upoštevali tiste, ki so umrli v roku 28 dni od pozitivnega testa na novi koronavirus. Po tem obdobju so vzrok smrti iskali drugje.

Oblasti so odločile, da bodo sedaj imeli enako metodologijo beleženja smrtnih žrtev. V Veliki Britaniji je tako v povezavi z novim koronavirusom umrlo 41.329 ljudi, pred tem jih je bilo 46.706. Še vedno ostaja Velika Britanija najhuje prizadeta evropska država v pandemiji po številu mrtvih.

Kljub reviziji to verjetno še niso čisto prave številke, saj na novi koronavirus niso nujno testirali vseh mrtvih. Strokovnjaki domnevajo, da je v resnici glede na statistiko o mrtvih iz prejšnjih let novi bolezni podleglo okoli 70.000 ljudi.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.