Search
Close this search box.

Tudi vi občutite izčrpanost? Morda pa vam manjka le teh vitaminov!

Razlogov, ki vodijo v izčrpanost je veliko, med najpogostejše pa zagotovo sodi dejstvo, da danes večino časa preživimo v zaprtem prostoru, kar naš imunski sistem slabi. Znano je namreč, da svež zrak, sonce in fizična aktivnost pripomorejo k zdravemu počutju.

A ker nam število obveznosti to pogosto preprečuje, moramo za dober imunski sistem poseči po dodatni pomoči, najbolje v obliki prehranskih dopolnil. Kajti ta poskrbijo za zadosten vnos mineralov in vitaminov na dnevni ravni, pri čemer največ pozornosti zahtevajo vitamin C, vitamin D ter vitamin B.

Izčrpanost in dolgotrajna izčrpanost

Utrujenost je v običajnih razmerah povezana z akutnimi boleznimi, tekom katerih moramo piti dovolj tekočine, uživati vitamin C (poznamo tudi napredno obliko C vitamina pod imenom Altrient), morebitna zdravila, predpisana s strani zdravnika, predvsem pa počivati vse dokler se ne počutimo bolje. Naše telo po virozi ali okužbi dokaj hitro okreva in kmalu postanemo polni energije, kakor smo vedno bili, k čemer pripomore tudi kakovosten spanec.

Vendar različne študije kažejo, da se dandanes s prekomerno utrujenostjo, ki ni povezana z akutnimi boleznimi, oziroma izčrpanostjo srečuje kar 20 % populacije, medtem ko približno 10 % ljudi čuti popolno izpraznjenost.

O dolgotrajni utrujenosti torej govorimo, kadar počitek in spanec ne pripomoreta k boljšemu počutju.

Šibko energijo pogosto spremljajo drugi bolezenski, tako telesni kot čustveni in duševni znaki. Denimo: pomanjkanje motivacije, apatija, težave s koncentracijo, razdražljivost, slaba odzivnost, zaspanost, glavobol, prebavne motnje, težave z vidom, bolečine v mišicah … Vse našteto ima velik vpliv na vsakdanjo aktivnost, zato prekomerna izčrpanost skozi daljše časovno obdobje lahko privede do pojava kroničnih bolezni.

Iz tega razloga vam vsekakor svetujemo redno uživanje prehranskih dopolnil. V nadaljevanju tega prispevka pa vam predstavljamo ključne tri vitamine, ki vam bodo pomagali preprečiti ali odpraviti dolgotrajno izčrpanost: vitamin B12, vitamin C in vitamin D3.

Vitamin B12

Vitamin B12 ima pomembno vlogo tako v metaboličnih kot sintetičnih poteh. Pomanjkanje tega povzroča zmanjšanje sinteze DNK in nekaterih celic (npr. podvajanje in delitev kromosomov), nevrološke poškodbe ter spremembe v tkivih, kakršna sta kostni mozeg in epitel prebavnega sistema. Priporočen dnevni vnos je 2 ug (za odrasle osebe), vendar se v času nosečnosti dnevne potrebne povečajo, kljub temu pa je treba paziti, da z odmerki ne pretiravamo, saj prevelik vnos našemu telesu lahko tudi škoduje.

Prisoten je v ribah, morskih sadežih, rumenjakih, mleku in fermentiranih sirih, pri čemer termična obdelava njegove vsebnosti praktično ne spremeni. Ker pa ga zelenjava ne vsebuje, ga morajo vegetarijanci in vegani v celoti nadomestiti s pomočjo prehranskih dodatkov. V Moji lekarni ponujamo več učinkovitih in kakovostnih izdelkov, ki si jih lahko ogledate na naši spletni strani: https://www.moja-lekarna.com/.

Vitamin C

Zelo pomemben pri preprečevanju ali zmanjšanju izčrpanosti je vitamin C. Vpliva na delovanje živčnega in psihološkega sistema, zob, žil, kosti, hrustanca, dlesni in kože ter sodeluje pri absorpciji železa in nastajanju kolagena. Med najučinkovitejša prehranska dopolnila na osnovi vitamina C sodi Vitamin C Estado Puro, ki vsebuje izključno aktivne snovi, zaradi česar ta ne draži prebavil. Ker pa je vitamin C naravnega izvora, ta med drugim izboljša učinkovitost ostalih snovi, denimo šipka, citrusov in kompleksa bioflavonoidov.

Vitamin D3

Za razliko od vitamina C, ki ga vsakodnevno uživamo s prehrano, je sončni vitamin, kot imenujemo vitamin D3, pogojen z izpostavljenostjo soncu. A tega naše telo tvori le, če smo soncu izpostavljeni ob pravih urah. Pomemben je pri ohranjanju fizičnega in psihičnega počutja, ker pa danes večino dneva preživimo v notranjih prostorih, se s pomanjkanjem vitamina D3 srečujemo tako rekoč vsi.

Vsaka izčrpanost ni le utrujenost

Kljub temu, da dolgotrajna utrujenost najpogosteje kaže prav na pomanjkanje vitaminov in zdravih življenjskih navad, je ta lahko tudi znak resnih fizičnih ali psihičnih težav. Da bi lahko diagnosticirali kronično izčrpanost, je treba najprej izločiti druge bolezni, med katerimi prednjačijo:

slabokrvnost ǀ Slabokrvnost je pogosto povezana s pomanjkanjem železa in/ali B12 vitamina, zato najpogosteje prizadane vegetarijance in vegane. Telo v tem primeru proizvede nezadostno količino rdečih krvničk, ki skrbijo za kisik v telesu, kar vodi k slabemu počutju. Da bi slabokrvnost potrdili ali izločili, se je treba podvreči krvnim preiskavam.

celiakija ǀ Vnetna bolezen mehkega črevesja je najpogosteje posledica intolerance na gluten, ki se predhodno kaže v obliki pogostih želodčnih težav. Običajno se javlja pri ljudeh med 30. in 45. letom starosti, za kar je potreben endoskopski pregled malega črevesja.

sladkorna bolezen tipa 2 ǀ Žeja, utrujenost, pogosto uriniranje in drugi simptomi kažejo na sladkorno bolezen, ki se najpogosteje pojavi pri osebah, starimi nad 40 let. Njihov inzulin se odebeli in postane neučinkovit (hrane ne spreminja v energijo), za postavljanje diagnoze pa je dovolj krvna preiskava.

hipnotiroidizem ǀ Pri osebah, ki jim ščitnica ne proizvaja dovolj hormonov, kar se dogaja predvsem starejšim, je priporočljivo narediti krvni test, s pomočjo katerega se pregleda prisotnost ščitničnega hormona v krvi. Bolezen prizadene približno vsako petdeseto žensko in enega moškega na tisoč prebivalcev.

spalna apneja ǀ Med simptome spalne apneje poleg utrujenosti sodijo težave z dihanjem, smrčanje in pogosto zbujanje. V kolikor sumite na to bolezen, se obrnite na zdravnika, ki vas bo napotil na bolnišnično opazovanje.

Lymska borelioza ǀ Če čutite kronično utrujenost in ste pred kratkim imeli klopa, se lahko borite s posledicami Lymske borelioze, kar vam bo med drugim potrdil rdeč, srbeč in pekoč obroč okoli mesta, s katerega ste odstranili klopa.

Potem ko preiskave izločijo vse naštete bolezni, se lahko postavi diagnoza kronične izčrpanosti. Zdravnik vam bo v tem primeru poleg zgoraj naštetih (vitamin C, vitamin D3, vitamin B12) predpisal dodatne vitamine. Se pa s sindromom kronične utrujenosti pogosteje srečajo ženske, in sicer med 20. in 40. letom starosti.

Splošne številke so sicer nadvse zaskrbljujoče, saj statistika kaže, da se število izčrpanih iz leta v leto povečuje. Trenutno velja, da se s kronično utrujenosti bori kar vsaka stota oseba.

Da bi to preprečili, vam poleg uživanja vitamina C in drugih prehranskih dopolnil predlagamo, da:

 • zmanjšate zahteve do sebe (in drugih),
 • se izogibate stresu,
 • poskrbite za ravnovesje med delovnimi obveznostmi in prostim časom,
 • se redno gibate,
 • zdravo prehranjujete,
 • spite optimalnih osem ur dnevno in
 • po potrebi spremenite življenjski slog.

Za dodatno usmeritev pri izbiri ustreznih prehranskih dopolnil se lahko obrnete na naše strokovnjake in svetovalce, ki vam bodo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja:

 • Lukanc Maja, magistra farmacije
 • Lukanc Tanja, magistra farmacije
 • Petronio Isabel, magistra farmacije
 • Marjana Kopač Farkaš, univ.dipl.inž.živ.tehnol.
 • Monika Kozjek, medicinska sestra
 • Romana Fantur Mijić, diplomirana dietetičarka
 • Mojca Slodej Kušlan, magistra farmacije,
 • Zdravko Plečnik, magister farmacije,
 • Andreja Kolarič, farmacevtski tehnik,

V Moji lekarni smo vam na voljo za vsa vprašanja glede občasne ali kronične izčrpanosti in vitaminskih pripravkov, ki to najsi bo preprečujejo ali zmanjšujejo. Kontaktirajte nas na telefonsko številko 040 474 672 ali elektronski naslov info@moja-lekarna.com in nam zaupajte svoje težave, mi pa bomo poskrbeli, da te v doglednem času odpravite.

Avtorica članka: Lukanc Tanja, magistra farmacije

Viri in literatura:
 1. Cleveland Clinic – Fatigue: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21206-fatigue
 2. Healthline Media – What causes fatigue, and how can I treat it?: https://www.medicalnewstoday.com/articles/248002 
 3. Daily Burn – 6 Signs That You’re Exhausted: https://dailyburn.com/life/lifestyle/exhausted-signs-tips/

MedicineNet – Fatigue and Exhaustion: https://www.medicinenet.com/fatigue/article.htm

Dogodki

Razlogov, ki vodijo v izčrpanost je veliko, med najpogostejše pa zagotovo sodi dejstvo, da danes večino časa preživimo v zaprtem prostoru, kar naš imunski sistem slabi. Znano je namreč, da svež zrak, sonce in fizična aktivnost pripomorejo k zdravemu počutju.