Search
Close this search box.

Evropa pred poletjem znova rahlja ukrepe

Medtem ko cepljenje proti covidu-19 napreduje - po napovedih Bruslja naj bi bil cilj 70-odstotne precepljenosti odraslih dosežen julija - in se bliža poletje, se vse več evropskih držav odloča za postopno rahljanje protikoronskih ukrepov. Dodatne sprostitve potovanj se obetajo z uvedbo digitalnih zelenih potrdil, ki jo EU napoveduje do junija.

Število oseb, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, je v EU preseglo 30 milijonov. Obenem je bilo z vsaj enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih več kot 27 odstotkov odraslih prebivalcev, deset odstotkov jih je cepljenih v celoti. Cepljenje poteka vse hitreje, v Nemčiji so npr. v sredo v enem samem dnevu razdelili 1,1 milijona odmerkov, kar je za Evropo rekord.

Čeprav število na novo potrjenih okužb v več članicah EU ostaja visoko, pa se v zadnjih tednih zmanjšuje in vrstijo se ocene, da je vrhunec tretjega vala pandemije minil. Številne države so se zato pred poletjem odločile za postopno odpiranje, ki ga bodo ponekod očitno hitreje in v večji meri deležni tisti, ki so covid-19 preboleli ali so bili proti njemu cepljeni.

Italija

V Italiji so ta teden v skladu z vladnim načrtom sproščanja ukrepov, ki znova uvaja bela in rumena območja, odprli terase gostinskih lokalov. Na rumenih območjih lahko gostinci strežejo na terasah, odprla so se gledališča, kinodvorane in koncertna prizorišča, a z omejenim številom obiskovalcev. Dovoljen je šport na prostem in v skupinah, 15. maja se bodo odprli bazeni, 1. junija telovadnice. Vlada je napovedala tudi covidno potrdilo, ki bi že v bližnji prihodnosti omogočilo potovanja znotraj države cepljenim, prebolevnikom in tistim z negativnim testom na koronavirus.

Avstrija

Avstrija namerava z 19. majem močno olajšati pogoje za vstop v državo in odpraviti obvezno karanteno za turiste iz večine članic EU oz. za potnike iz držav, ki so na zemljevidu Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni obarvane svetlo rdeče. Poleg tega bodo v severni sosedi takrat predvidoma odprli večino gospodarskih dejavnosti, ki so trenutno še zaprte, med drugim restavracije, hotele ter športne in kulturne ustanove. Na dogodkih na prostem bo lahko do 3000 ljudi, za dogodke v zaprtih prostorih bo omejitev 1500 ljudi.

Hrvaška

Protikoronski ukrepi na nacionalni ravni se na Hrvaškem od marca skorajda niso spreminjali. Vstop v državo ostaja dovoljen vsem, ki so ali preboleli covid-19 ali se cepili proti njemu, namesto novega PCR testa pa je zdaj dovolj že negativen hitri test. Ukrepi se tako zdaj sprejemajo po županijah in se precej razlikujejo. Za območje primorsko-goranske županije, kjer je epidemiološka situacija najslabša, so tako npr. strožji kot v sosednji istrski županiji. Tudi v primorsko-goranski županiji so sicer v ponedeljek znova odprli terase gostinskih lokalov in vse trgovine.

Madžarska

Na Madžarskem ob uspešni kampanji cepljenja – število cepljenih je preseglo štiri milijone – ukrepe sproščajo že vse od začetka aprila, epidemiološke razmere pa se umirjajo. Prejšnjo soboto so se znova odprle terase lokalov, policijska ura se po novem začenja ob 23. uri. Že 7. aprila so se odprli frizerski in kozmetični saloni ter trgovine z nenujnim blagom, pred desetimi dnevi so se znova odprli šole in vrtci. To soboto so za cepljene in prebolevnike odprli notranje prostore lokalov, hotele, fitnese, kulturne ustanove in športna prizorišča.

Francija

Potem ko je Francoze zaradi tretjega vala epidemije konec marca doletelo tretje zaprtje celotne države, so se tam minuli ponedeljek po treh tednih znova odprle osnovne šole, ta ponedeljek pa se odpirajo srednje. Odpravljena bo tudi omejitev gibanja na deset kilometrov od doma. 19. maja naj bi se v drugem največjem evrskem gospodarstvu odprle nenujne trgovine, kulturne ustanove in zunanje terase gostinskih lokalov, skrajšala se bo nočna policijska ura. 9. junija bo sledila druga faza odpiranja, do konca junija pa naj bi bilo konec vseh omejitev z izjemo zaprtja nočnih klubov.

Velika Britanija in Irska

Združeno kraljestvo po zaslugi hitrejšega cepljenja kot v članicah EU – z najmanj enim odmerkom je bila cepljena že več kot polovica Britancev – prednjači pri sproščanju zajezitvenih ukrepov.

Gostinski lokali so tako zunanje terase v Angliji odprli že sredi aprila, minuli teden pa so jim sledili še lokali v Walesu, na Škotskem in Severnem Irskem. Zmanjšujejo so tudi druge omejitve, npr. glede odprtja nenujnih trgovin in storitev, zasebnih zbiranj in dogodkov na prostem, telovadnic in kulturnih ustanov ter potovanj. Obenem so oblasti za maj in junij napovedale časovnice nadaljnjih sproščanj, po kateri naj bi bilo bolj ali manj vseh omejitev na Otoku konec nekje do konca junija.

Tudi na sosednjem Irskem so oblasti napovedale načrt postopnega sproščanja za prihodnje tedne. Prvi ukrepi naj bi se omilili 10. maja, ko bodo npr. vrata odprli frizerji in bodo lahko Irci prvič po več mesecih zapustili svoj okraj. Teden dni kasneje bo sledilo odprtje nenujnih trgovin, junija pa še hoteli in zunanje terase gostinskih lokalov.

Španija in Portugalska

V Španiji na večje odpiranje še čakajo, po napovedih pa naj bi sledilo po 9. maju, ko naj bi se po več kot pol leta končalo izredno stanje. Ukrepe sicer v Španiji sprejemajo različno hitro po regijah in predvsem na med turisti priljubljenih Balearskih in Kanarskih otokih so ti že nekaj tednov blažji kot drugod po državi.

Na sosednjem Portugalskem se je medtem epidemiološki položaj v primerjavi z začetkom leta bistveno izboljšal. Že v marcu so začeli postopoma sproščati nekatere ukrepe in od takrat so odprli bolj ali manj vse šole, terase lokalov, muzeje in frizerske salone. To soboto je država začela še četrto in zadnjo fazo sproščanja ukrepov in odprla kopensko mejo s Španijo.

Nemčija

V Nemčiji medtem ostajajo previdnejši. Tam je bila nedavno uveljavljena t. i. zvezna nujna zavora, ki predvideva enoten nabor ukrepov za zajezitev novega koronavirusa po celi državi ob povečani incidenci v določenem okrožju in je številnim Nemcem prinesla strožje ukrepe, med drugim policijsko uro. So pa v Berlinu v ponedeljek napovedali sproščanje nekaterih ukrepov za tiste, ki so bili v celoti cepljeni proti covidu-19 in prebolevnike.

Češka, Slovaška in Poljska

Na Češkem, ki se je v tretjem valu spopadala z največ okužbami glede na število prebivalstva na svetu, se je postopno sproščanje ukrepov pričelo 23. aprila. Izrednih razmer in policijske ure ni več, dovoljeno je prosto gibanje med okrožji. Ponekod so se že odprli vrtci. V ponedeljek se bodo po vsej državi odprli frizerski in kozmetični saloni, v nekaterih regijah tudi osnovne šole.

Tudi slovaške oblasti so se v zadnjem času odločile za rahljanje protikoronskih ukrepov. Že pred skoraj dvema tednoma so tam odprli večino trgovin na drobno, v zadnjem tednu pa je sledilo še odprtje zunanjih teras gostinskih lokalov.

Varšava namerava do konca maja odpraviti večino zajezitvenih ukrepov. V prihajajočem tednu se bodo znova odprli nakupovalni centri, muzeji in hoteli, učenci se bodo začeli postopoma vračati nazaj v šole. Konec maja se bodo nato znova odprli gledališča in kinodvorane ter notranji prostori gostinskih lokalov, po pol leta pa se obeta tudi konec obvezne uporabe mask na prostem.

Nizozemska, Belgija, Danska

Na Nizozemskem so se v sredo – kljub še vedno visoki stopnji okužb in svarilom stroke – po štirih mesecih ponovno odprla vrata trgovin, v katere smejo kupci po novem brez predhodne najave. Kavarne in restavracije so lahko čez dan odprle svoje zunanje površine, odpravili so tudi policijsko uro.

Tudi belgijske oblasti vztrajajo pri načrtovanem sproščanju ukrepov, čeprav so tamkajšnje bolnišnice še vedno preobremenjene s covidnimi bolniki. 8. maja naj bi se tako med drugim odprle terase restavracij in lokalov, na prostem pa bodo dovolili kulturne in praznične dogodke z do 50 udeleženci.

Na Danskem so se v okviru druge faze sproščanja protikoronskih ukrepov pred desetimi dnevi znova odprli nakupovalna središča in terase gostinskih lokalov. Podobno velja tudi za notranje prostore lokalov, muzeje, knjižnice in gledališča – a ti so odprti le za tiste, ki imajo potrdilo o cepljenju, negativen test na okužbo z novim koronavirusom ali so covid-19 preboleli.

Grčija

V pravoslavni Grčiji bo večje sproščanje – vključno z odprtjem zunanjih teras gostinskih lokalov – sledilo ta ponedeljek, takoj po koncu velikonočnih praznikov. Z 10. majem se v šolske klopi vračajo vsi učenci. Za 15. maj vlada napoveduje uraden začetek turistične sezone in sprostitev potovanj po državi. Pri cepljenju dajejo prednost prebivalcem turistično priljubljenih otokov v Egejskem morju, ki naj bi bili tako precepljeni že ta mesec.

pripravila Jasna Vrečko

Dogodki

Medtem ko cepljenje proti covidu-19 napreduje - po napovedih Bruslja naj bi bil cilj 70-odstotne precepljenosti odraslih dosežen julija - in se bliža poletje, se vse več evropskih držav odloča za postopno rahljanje protikoronskih ukrepov. Dodatne sprostitve potovanj se obetajo z uvedbo digitalnih zelenih potrdil, ki jo EU napoveduje do junija.