Search
Close this search box.

Mednarodni plavalni miting Ravne 2020 kljub pomislekom zaradi koronavirusa bo

Upravni odbor Plavalnega kluba (PK) Fužinar Ravne in organizacijski odbor za izvedbo mednarodnega plavalnega mitinga Ravne 2020 sta v četrtek, 27. 2. 2020 na izredni seji sprejela sklep, da se mednarodni plavalni miting Ravne 2020 kljub dvomom zaradi novega koronavirusa izvede v skladu z objavljenimi propozicijami tekmovanja. Miting bo potekal v soboto, 14. in nedeljo, 15. marca 2020.

“V kolikor bo s strani pristojnih organov izdana prepoved izvedbe športnih tekmovanj ali drugi poostreni ukrepi za zmanjševanje širjenja okužbe s koronavirusom, bodo zainteresirani s strani PK Fužinar Ravne pravočasno obveščeni o odpovedi in prestavitvi tekmovanja,” so sporočili iz Plavalnega kluba Fužinar Ravne.

V primeru morebitnih vprašanj se zaniteresirani lahko obrnete na ga. Gabrijelo Dobrina Golob, ki je dosegljiva na 040-712-352 ali vodstvo kluba, Matijo Medveška, na telefonsko številko 041-798-597.

Dopis športnim organizacijam s preliminarnimi usmeritvami glede koronavirusa (COVID-19)

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je sicer včeraj, 27. februarja, na Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez, na Zvezo za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite, na vse nacionalne panožne športne zveze v Republiki Sloveniji in na Javni zavod za šport Republike Slovenije Planica sicer naslovilo dopis s preliminarnimi usmeritvami glede koronavirusa (COVID-19), ki vsebujejo ažurirane uradne informacije.

V njem so med drugim zapisali, da so glede na ugotovljene primere okužbe z novim koronavirusom (COVID-19) na severu Italije države sprejele številne ukrepe za omejitev širjenja virusa in v deželi Furlaniji-Julijski krajini razglasili izredne razmere, a v Sloveniji po zagotovilih Ministrstva za zdravje zaenkrat ni razloga za preplah. Kljub temu pa je potrebno biti izredno previden.

Na ministrstvu so zato, v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), pripravili napotke in usmeritve za ravnanje v skladu s trenutno veljavnimi navodili pristojnih institucij. S tem želijo opredeliti reden način medsebojnega obveščanja kot del pripravljenosti na tveganja in načrt ukrepanja ob zaznavi tveganj za COVID-19 in posredovati splošne preventivne ukrepe in povezave do ključnih institucij in redno ažuriranih informacij.

Način medsebojnega komuniciranja in obveščanja

  • Ker se razmere in ukrepi za zajezitev virusa hitro spreminjajo, svetujemo, da se redno seznanjate z in upoštevate priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). NIJZ je ključna nacionalna kontaktna točka, ki izvaja stalne ocene tveganj za javno zdravje v Sloveniji na osnovi epidemioloških podatkov v svetu in doma. NIJZ je ključna točka v sistemu medsebojnega obveščanja in zagotavlja stalno dosegljivost. Na tej osnovi NIJZ pripravlja:

-Redna obvestila in priporočila o tveganjih za javno zdravje;
-Obvestila z oceno tveganja in priporočili ob dogodkih v svetu in doma, ki lahko pomenijo visoko tveganje za javno zdravje;
-Zavodi obveščajo NIJZ in MIZŠ v primeru, da zaznajo morebitna tveganja za javno zdravje ali pridobijo informacijo o dogodkih, ki predstavljajo tveganje za zdravje ljudi.

  • Ministrstvo za zdravje zagotavlja ažurne informacije glede aktualnega stanja in predstavlja osnovno vstopno točko za vse informacije glede potrebnega ravnanja.
  • Ministrstvo za zunanje zadeve ažurno seznanja javnost na spletni strani in družabnih omrežij @MZZRS glede na sprejete ukrepe v sosednjih državah. Konzularna služba MZZ, veleposlaništvo RS v Rimu in Pekingu in Generalni konzulat RS v Trstu so v stikih z italijanskimi in kitajskimi oblastmi in redno spremljajo situacijo.
  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ažurno spremlja vse komunikacijske točke in redno posodablja informacije na svoji spletni strani ter na spletnih družbenih omrežjih MIZŠ.

Pozivi ministrstva

  1. MIZŠ odgovorne osebe OKS – ZŠZ, ZŠIS – SPK,  NPŠZ oziroma najodgovornejše osebe zvez in drugih športnih organizacij ter direktorje zavodov (v nadaljevanju športne organizacije in zavodi) poziva, da v skladu s priloženimi napotki pričnejo s postopki priprave načrtov za kontinuirano delovanje in izvajanje aktivnosti na področju športa.
  2. MIZŠ odgovorne osebe športnih organizacij in zavodov poziva, da skladno z lastno presojo konkretnih primerov ocenijo stopnjo tveganja in v primeru nenujnih dejavnosti prilagodijo svoje aktivnosti.
  3. MIZŠ odgovorne osebe športnih organizacij in zavodov poziva, da pripravijo načrt in vzpostavijo sistem za komuniciranje s svojimi ciljnimi javnostmi (športnimi zvezami, športnimi društvi …).
  4. S trenutno aktualnimi preventivnimi ukrepi seznanite vse vključene v športne procese in zaposlene.

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • Roke si skrbno umivamo z milom in vodo, še posebej po kihanju in/ali kašljanju.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke z najmanj 60 % alkohola. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Preden zakašljamo ali kihnemo, si pokrijemo usta in nos z robčkom ali zakašljamo in kihnemo v zgornji del rokava in ne v svojo dlan.
  • Pazimo, da se z rokami ne dotikamo oči, nosu in ust.
  • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi in poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.
  • Redno čistimo in po potrebi razkužujemo predmete in površine, ki se jih pogosto dotikamo (npr. kljuke, pulti, vse dostopne površine sten in oken, straniščna školjka, pipe umivalnikov ipd.).
  • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna. Zaščitne maske so namenjene zdravstvenim delavcem, ki prihajajo v stik z osebami s sumom na okužbo, ter bolnikom, da zaščitijo druge pred širjenjem bolezni.

Vir: Plavalni klub Fužinar Ravne, gov.si

Dogodki