Search
Close this search box.

Von der Leynova: Članice naj zaradi nove različice omejijo potovanja iz juga Afrike

Evropska komisija bo članicam predlagala, naj zaradi širjenja nove koronavirusne različice omejijo potovanja iz juga Afrike in odpovejo letalske povezave s to regijo, je danes tvitnila predsednica komisije Ursula von der Leyen. Potovanja so medtem že omejile Nemčija, Avstrija in Italija.
Fotografija je simbolična

Evropska komisija bo v tesnem sodelovanju z državam članicam predlagala aktivacijo varovalke, da zaradi različice B.1.1.529 ustavimo polete iz regije južne Afrike,” je tvitnila von der Leynova. Odločitev o tem morajo sedaj sprejeti države članice.

V EU obstajata dva ukrepa zasilne zavore v primeru hitrega poslabšanja epidemioloških razmer oziroma širšega pojava novih različic virusa, in sicer za potovanja v EU in znotraj unije. V prvem primeru sprožitev zasilne zavore EU omogoča zelo hitro delovanje tudi brez formalnih odločitev.

Odločitev o tem morajo namreč sedaj sprejeti članice. Na pobudo komisije je slovensko predsedstvo Sveta EU za danes popoldne sklicalo srečanje v okviru skupine članic za skupno odzivanje na krize, je povedala govorka komisije Dana Spinant. Namen sestanka je uskladiti odzivanje, priporočila te skupine niso zavezujoča, saj članice same odločajo o prepovedi letov.

Govorka komisije je ob tem izpostavila, da so čez dan predvideni tudi razni drugi sestanki na različnih ravneh ter da so v tesnih stikih z evropsko organizacijo za varnost zračnega prometa (Eurocontrol) in evropsko agencijo za varnost v letalstvu (Easa), kjer pripravljajo priporočila za letališča in letalske družbe.

Slovenski premier Janez Janša je dopoldne na Twitterju objavil, da se usklajuje enotna blokada letalskega prometa iz južnoafriške regije za EU. Dodal je svarilo, da se nova različica B.1.1.529 širi izjemno hitro in predstavlja novo skrb v naslednjih tednih in mesecih ter ponovno pozval k odgovornemu ravnanju in cepljenju proti covidu-19.

Pojavlja pa se tudi informacija, da naj bi francoski premier Jean Castex načrtoval pogovore o novi različici z voditelji EU.

Znanstveniki v Južni Afriki so v četrtek sporočili, da so odkrili novo različico novega koronavirusa, ki se zaradi nenavadno velikega števila mutacij zelo hitro širi.

Zaradi nevarnosti, ki jo predstavlja nova različica, je več držav že omejilo potovanja iz držav na jugu Afrike, med njimi Velika Britanija in Izrael.

Podobno se je danes odločila Nemčija, poročajo tuje tiskovne agencije. Minister za zdravje Jens Spahn je sporočil, da so Južno Afriko uvrstili na seznam območij z nevarnejšimi različicami koronavirusa. Na lete v Nemčijo se bodo lahko od danes zvečer tako vkrcali le še nemški državljani. Ob vrnitvi v domovino bo obvezna 14-dnevna karantena. Ukrep bo predvidoma veljal tudi za sosednje države Južne Afrike, je dodal.

Potovanja iz držav na jugu Afrike je danes omejila tudi Italija. Vsi, ki so bili v zadnjih 14 dneh v Južni Afriki, Lesotu, Bocvani, Zimbabveju, Mozambiku, Namibiji ali Esvatiniju, ne smejo več v Italijo. Minister za zdravje Roberto Speranza je ukrep utemeljil s tem, da skušajo ravnati čim bolj previdno.

Potovanje iz teh držav je prepovedala tudi Avstrija, so danes sporočili iz ministrstva za zdravje. V Avstrijo se bodo lahko vrnili le še državljani, ki pa bodo morali v 10-dnevno karanteno in pri vstopu v državo opraviti PCR test. Ukrep bo stopil v veljavo v soboto.

Južnoafriški inštitut za nalezljive bolezni NICD je v četrtek sporočil, da so v Južni Afriki odkrili prvih 22 primerov okužbe z novo različico virusa B.1.1.529. Kot opozarjajo znanstveniki, bi lahko nova različica zaradi mutacij zaobšla imunost, pridobljeno s cepljenjem oziroma po prebolelem covidu. Različica namreč kaže “izjemno veliko” število mutacij in “vidimo, da se lahko zelo hitro širi,” je v četrtek v Johannesburgu opozoril virolog Tulio de Oliveira.

Dogodki

Evropska komisija bo članicam predlagala, naj zaradi širjenja nove koronavirusne različice omejijo potovanja iz juga Afrike in odpovejo letalske povezave s to regijo, je danes tvitnila predsednica komisije Ursula von der Leyen. Potovanja so medtem že omejile Nemčija, Avstrija in Italija.