Vse pozitivne hitre teste bodo od sobote potrjevali še s PCR testiranjem

Od sobote bodo vse osebe, ki jim bodo okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, testirali še s PCR testom, je na današnji novinarski konferenci povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. V statistiki bo okužba zabeležena, šele ko bo potrjena tudi s PCR metodo testiranja.
test

Kot je pojasnila Magejnejeva, bo testirani v primeru pozitivnega izvida hitrega testa na mobilni telefon prejel sporočilo z navodilom, kako ravnati naprej. Napoteni bodo namreč na ponovni bris, kamor ga lahko napoti že izvajalec hitrega testiranja, lahko pa tudi izbrani osebni zdravnik. “Pomembno je, da v tem času ostanemo v samoizolaciji, saj obstaja velika verjetnost, da smo okuženi,” je ob tem poudarila.

Pojasnila je tudi, da se testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki morajo biti testirani enkrat na teden, lahko razporedi prek celotnega tedna, da se lahko izvajalci testiranja, to so zdravstveni domovi in koncesionarji, na to v dogovoru z ravnatelji posameznih vzgojno-izobraževalnih zavodov primerno pripravijo.

To velja tudi za zaposlene v nekaterih storitvenih dejavnostih, ki se bodo morali ob ponedeljkovem sproščanju dejavnosti tedensko testirati. Delodajalci v dejavnostih, kjer je testiranje obvezno, se morajo dogovoriti za testiranje svojih zaposlenih, podobno kot ravnatelji, je še dejala.

Testiranje sicer ni potrebno za osebe, ki so bile že cepljene z dvema odmerkoma cepiva ali so okužbo že prebolele. To dokažejo z izvidom PCR ali hitrega testa, ki je starejši od 21 dni in mlajši od pol leta. Če je zdravnik pri obolelih diagnozo postavil brez testa samo na podlagi klinične slike in epidemiološke povezave (npr. bolezen v družini), pa lahko prebolelo okužbo dokazujejo s potrdilom zdravnika. Ministrstvo je objavilo tudi vzorec obrazca za potrdilo zdravnika. Kot je dodala, mora biti prebolela okužba razvidna v dokumentaciji bolnika.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije