Search
Close this search box.

V gorovju Biokovo v Dalmaciji gradijo sprehajališče v oblakih

Razgledno ploščad so začeli graditi letos jeseni in pričakujejo, da bodo dela končali v desetih mesecih. Vrednost gradbenih del ocenjujejo na nekaj manj kot osem milijonov kun (nekaj več kot milijon evrov), je poročal Jutarnji list na svoji spletni strani.

Sprehajališče v oblakih je del projekta ureditve celotne turistične infrastrukture ob lokaciji Ravna Vlaška. Predvidena je ustanovitev izobraževalnega središča, ki bo obiskovalce seznanilo z geologijo, zemljepisnimi značilnostmi, rastlinskim in živalskim svetom ter mitologijo tega dela zaledja Dalmacije.

Poleg tega naj bi za sprehajalce in kolesarje uredili staro 32-kilometrsko biokovsko cesto iz 19. stoletja, ob kateri bodo uredili počivališča in prostore za piknike z mizami, parki za otroke, šolo v naravi, panoramskimi teleskopi, informacijskimi točkami in pametnimi zabojniki za smeti.

Celotni projekt naj bi končali v letu 2021, njegova vrednost pa je ocenjena na 34,2 milijona kun (4,6 milijona evrov). Del sredstev pa bodo dobili tudi iz evropskih skladov, je povedal vodja projekta in ravnatelj naravnega parka Biokovo Velimir Vidak Buljan za zagrebški časnik.

Napovedali so nakup dveh posebnih avtobusov, kot tudi več navadnih in električnih koles z GPS sledilcem, ki bodo na voljo obiskovalcem. Načrtujejo tudi izgradnjo žičnice Makarska – Biokovo.

Jutarnji list je na svoji spletni strani objavil fotografije gradbišča bodoče razgledne ploščadi, pa tudi impresivno simulacijo podobe sprehajališča v oblakih, ki, kot so zapisali, vzbuja strahospoštovanje.

Dogodki

Več iz istega kraja