Search
Close this search box.

Prva primera koronavirusa tudi na Madžarskem, imajo ga že vse slovenske sosede

Na Kitajskem se širjenje novega koronavirusa upočasnjuje, v drugih državah pa se število okužb še naprej hitro povečuje, predvsem v Južni Koreji, Italiji in Iranu. Prva primera so zabeležili tudi na Madžarskem, tako da imajo koronavirus že v vseh slovenskih sosedah. Države medtem sprejemajo ukrepe za zagotovitev zadostnih zalog zaščitne opreme.

Največ žrtev izven Kitajske je virus po zadnjih podatkih zahteval v Italiji, kjer je umrlo 107 ljudi, kar je 28 več kot v torek. Vse skupaj pa se je z virusom v Italiji okužilo že 3089 ljudi, to je 587 več kot v torek.

V deželi Furlanija – Julijska krajina (FJK), ki meji na Slovenijo, je okuženih 18 ljudi. Med njimi je tudi član deželnega sveta FJK in deželni tajnik stranke Slovenska skupnost Igor Gabrovec. Gabrovec se je sicer nedavno prek letališča v Trevisu vrnil s počitnic. Primorskemu dnevniku je pojasnil, da sam ne ve, kje bi se lahko okužil, saj da je vsepovsod srečeval ljudi.

Predsednik deželnega sveta Piero Mauro Zanin je v dogovoru z deželnim predsednikom Massimilianom Fedrigo preklical sklic zasedanj deželnega sveta za danes in v četrtek. Med drugim bodo poslopje razkužili. Nekaj Gabrovčevih kolegov, ki so bili z njim v stiku, je v karanteni.

Italijanska vlada medtem nadaljuje s sprejemanjem ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Danes je sklenila, da bodo od četrtka do 15. marca zaprte šole in univerze po vsej Italiji.

Italija je sicer žarišče okužb v Evropi, številne primere pa so že potrdili tudi v drugih evropskih državah. Iz Španije poročajo o drugi smrtni žrtvi. Prvi potrjen primer okužbe so zabeležili na Poljskem. Gre za osebo, ki je nedavno obiskala Nemčijo in je sedaj v bolnišnici na zahodu države. Vsi, ki so bili v stiku z njo, so v karanteni.

O prvih dveh primerih okužbe z novim koronavirusom poročajo tudi iz Madžarske. Gre za dva iranska študenta, ki ne kažeta simptomov bolezni. V Avstriji so potrdili 29, na Hrvaškem pa 10 okužb.

Koronavirus je tako že v vseh slovenskih sosednjih državah. Pristojne oblasti so v Sloveniji opravile 352 testov, a ni bil še nobeden pozitiven.

Največ okuženih izven Kitajske je v Južni Koreji. Tam so danes našteli 516 novih primerov, še štirje ljudje so koronavirusni bolezni 19 podlegli. V državi se je tako doslej okužilo že nekaj več kot 5300 ljudi, umrlo jih je skupno 38. Izbruh je še naprej koncentriran na mesto Daegu na jugovzhodu države in provinco Severni Gyeongsang, ki ga obkroža.

Med državami z velikim številom okuženih in umrlih je še Iran. Tam je po zadnjih podatkih umrlo 92 ljudi, zabeležili so tudi okoli 2300 primerov okužbe.

O prvi smrtni žrtvi, ki je tudi prva v arabskem svetu, pa poročajo iz Iraka. Tam je okuženih 31 ljudi.

Po drugi strani se širjenje okužb upočasnjuje na Kitajskem, kjer je število novo okuženih že tretji zaporedni dan padlo. V najhuje prizadeti provinci Hubei so našteli 115 novih primerov, drugod po državi pa še štiri. Umrlo je 38 ljudi. V državi, kjer je virus decembra lani izbruhnil, so doslej okužbo potrdili pri več kot 80.000 ljudeh, od katerih jih je skoraj 3000 umrlo.

Z virusom se je doslej po svetu potrjeno okužilo že več kot 93.000 ljudi, umrlo jih je več kot 3200. Več kot polovica okuženih je sicer že okrevala.

Ker hitro zmanjkuje zaščitne opreme, vključno z maskami, države po svetu sprejemajo različne ukrepe, s katerimi bi v boju proti novemu koronavirusu zagotovile zadostne količine teh pripomočkov.

Francoska vlada bo tako denimo zasegla vse zaloge in na novo proizvedene maske do 31. maja. Kot je v torek naznanil predsednik Emmanuel Macron, želijo s tem prednostni dostop do mask zagotoviti zdravstvenim ekipam in bolnikom, ki jih je bolezen prizadela.

S podobnim namenom se je Nemčija, ki želi zlasti zagotoviti zadostno količino za zdravstvene delavce, odločila prepovedati izvoz medicinske zaščitne opreme. Možne so sicer izjeme.

Tudi ruska vlada je s ponedeljkom začasno omejila izvoz nekaterih medicinskih proizvodov in opreme, vključno z maskami, rokavicami in protivirusnimi zdravili. Ukrep bo veljal do 1. junija.

Vpliv posledic koronavirusa pa vse bolj hromi gospodarstvo. Po ocenah Mednarodnega denarnega sklada njegov izbruh ni več le regionalna težava, temveč postaja globalni problem. Predstavlja resno grožnjo in bo upočasnil rast globalnega gospodarstva pod 2,9 odstotka. Svetovna banka je ob tem odobrila 12 milijard dolarjev pomoči državam za boj proti temu virusu, denar bo šel za zdravstveno opremo in storitve.

Na to temo so prek telekonference zasedali finančni ministri evrskega območja z Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko in hrvaškim predsedstvom EU. Pozdravili so ukrepe držav EU za ustrezno zagotavljanje zdravstvene in socialne zaščite ter v pomoč prizadetim podjetjem in delavcem. Ocenili so, da bi bil lahko negativen vpliv širjenja virusa zelo velik, tudi zaradi prekinitev dobavnih verig.

S temi težavami se je v Sloveniji med drugim soočil novomeški Revoz, kjer so zaradi neredne dobave sestavnih delov, ki je delno posledica izbruha koronavirusa na Kitajskem, v torek in sredo začasno zaustavili proizvodnjo. Združenje delodajalcev Slovenije pa je gospodarsko ministrstvo pozvalo k takojšnji pripravi ukrepov v sodelovanju s socialnimi partnerji, zlasti v smeri raznih subvencij.

Pripravil Blaž Mohorčič

Dogodki