Od ponedeljka vstop v Avstrijo le ob izpolnjevanju pogoja PC

Avstrija se je zaradi različice novega koronavirusa omikron odločila s ponedeljkom zaostriti pogoje za vstop v državo. Po novem bodo smeli v državo brez obvezne karantene le cepljeni proti covidu-19 ali prebolevniki. Poleg tega bodo v izogib samoizolaciji zahtevali ali aktualen negativen test PCR ali pa potrdilo o cepljenju s poživitvenim odmerkom.

Javnost je z novimi pogoji, ki začnejo veljati že z novim delovnim tednom, nocoj seznanil avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Takojšnja desetdnevna karantena bo od ponedeljka obvezna za vse potnike – tudi Avstrijce in državljane EU -, ki se niso cepili proti covidu-19 in ga tudi niso preboleli. Predčasno bodo lahko karanteno prekinili šele po petih dneh z negativnim izvidom testa na novi koronavirus. Se bodo pa v tem primeru morali elektronsko registrirati na posebnem portalu (Pre-Travel Clearance).

Za vse tiste potnike, ki sicer so cepljeni, a še ne s poživitvenim odmerkom, bo medtem obvezna samoizolacija oziroma karantena na domu. Tej se bodo lahko izognili z negativnim testom PCR, ki ne bo starejši od 72 ur. Samoizolacijo bo mogoče zaključiti z negativnim izvidom testa PCR, opravljenega po prihodu v Avstrijo. Bo pa tudi v tem primeru obvezna elektronska registracija.

Izjema od pravila PC ter od zahteve po poživitvenem odmerku ali negativnem testu bodo le nosečnice in osebe, za katere cepljenje iz zdravstvenih razlogov ni priporočeno in imajo o tem posebno zdravniško potrdilo.

Posebna pravila bodo poleg tega veljala za otroke. Za mlajše od 12 let navedena pravila sploh ne bodo veljala, bodo pa morali potovati v spremstvu odrasle osebe, ki izpolnjuje vse zahtevane pogoje, sicer bodo morali, tako kot njihov odrasli sopotnik, v karanteno oziroma samoizolacijo ter se elektronsko registrirati. Ostali šoloobvezni otroci bodo lahko v državo medtem vstopili s covidnim potrdilom, ki ga pridobijo na šoli, v Avstriji jih imenujejo “nindža potrdila”, ali s podobnim dokazilom o negativnem testiranju na okužbo z novim koronavirusom.

Tudi za dnevne migrante bo veljala izjema od strogih pravil, zanje bo še naprej veljalo pravilo PCT (prebolel, cepljen, testiran), poroča APA.

“Ta poostrena pravila glede vstopa v državo prinašajo s sabo velike izzive, predvsem za osebe, ki v času praznikov potujejo v tujino. A obenem so prav v tem trenutku nujna, da bi v Avstriji zavrli širjenje omikrona,” je ob napovedi poudaril Mückstein.

V Avstriji so sicer po danes posodobljenih uradnih podatkih, ki zajemajo obdobje do konca prejšnjega tedna, potrdili 80 primerov omikrona, od tega kar 37 na Dunaju, poroča APA. A avstrijske oblasti so se spričo izredne nalezljivosti omikrona odločile ukrepati hitro in odločno.

V boju proti novi različici je tako vlada danes tudi imenovala novo “vsedržavno covidno krizno usklajevalno telo”, na kratko Gecko. Kot glavna krizna menedžerja naj bi ga vodila generalmajor Rudolf Striedinger, aktualni namestnik načelnika generalštaba avstrijske vojske, in Katharina Reich, generalna direktorica za javno zdravje na ministrstvu za zdravje, sicer pa zdravnica.

Vlada na Dunaju je tarča kritik zaradi po mnenju mnogih slabega kriznega upravljanja v času pandemije, zato ga bo zdaj po lastnih navedbah “strukturno na novo zastavila”. Za boljši nadzor nad pandemijo in obenem pripravljenost na prihodnje izzive, povezane z novim koronavirusom, bo poskrbel Gecko, ekipa 20 “vodilnih strokovnjakov s področja znanosti, operative in komuniciranja”. Njihova naloga bo predvsem koordinacija cepljenja, testiranja in naročanja zdravil proti covidu-19.