3. festival Guštanj bo postregel z vrhunsko glasbo in okusno “koroško košto”

000002
FOTO: Festival Guštanj

V petek, 2. avgusta 2019, bo pred pročeljem idiličnega grajskega parka na Ravnah potekal festival Guštanj, ki ga že tretje leto zapored prireja Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Ravne na Koroškem.

Festival Guštanj je čisto svež festival, katerega namen je ohranjati in spodbujati slovensko tradicijo narodno-zabavne glasbe, jo spoštovati in graditi. Tako bodo letos ansambli že tretjič zapored dobili priložnost, da se predstavijo koroškemu občinstvu kot tudi širše, organizatorji pa želijo skupaj z nastopajočimi tudi tokrat pričarati lep večer v duhu spoštovanja narodno-zabavne tradicije.

Na festivalu se bodo tudi tokrat v živo predstavili ansambli, ki za svoje izvajanje uporabljajo instrumente, značilne za slovensko narodno-zabavno glasbo (uporaba bobnov, računalniških vmesnikov in instrumentov, ki elektronsko proizvajajo zvok, ni dovoljena). Vsak sodelujoč ansambel se bo predstavil z dvema skladbama, in sicer z eno, ki je iz zakladnice narodno-zabavne glasbe (že predvajana v javnosti) in drugo, ki je izvirna lastna skladba ansambla, ter še ni bila nikoli javno predvajana, v nikakršni obliki.

Letošnja novost na festivalu bo Koroška kuhina za vse okuse, ki bo obiskovalcem že od 18.00 naprej ponujala okusne kulinarične dobrote.

Sodelujoči ansambli se bodo potegovali za več nagrad. Med drugim za nagrado strokovne komisije (nagrada za najboljšo izvirno skladbo – plaketa ter nagrada za najboljše besedilo lastne skladbe – plaketa). Podelili bodo tudi nagrado občinstva za najboljšo izvedbo skladbe (plaketa in denarna nagrada v vrednosti 150 EUR) ter tri nagrade festivala Guštanj; prva nagrada za absolutnega zmagovalca festivala (snemanje videospota v vrednosti 1200 EUR), druga nagrada (snemanje treh skladb v studiu v vrednosti 700 EUR) ter tretja nagrada v vrednosti 200 EUR.

Na festivalu Guštanj 2019 bodo nastopili: ansambel Kvinta, ansambel Gregorja Kobala, ansambel Marka Gostenčnika, ansambel Opoj, ansambel Roka Kastelca, ansambel Štrk, ansambel Toni, ansambel Mladi godci, ansambel Blaža Hutevca, Navihani muzikanti, Extra kvintet, Srčni muzikanti.

Naj spomnimo, da so lani prvo nagrado prejeli člani ansambla Dar, ki jim je strokovna komisija dodelila tudi največ točk za najboljšo melodijo, drugo nagrado je prejel ansambel Kvinta, tretjo pa ansambel Blaža Hutevca. Občinstvo je za najboljšo skladbo največ glasov namenilo ansamblu Hopla. Strokovna komisija pa je za najboljše besedilo nagradila Vižarje.

Več o festivalu, ki si ga lahko ogledate brezplačno, saj je vstop prost, lahko najdete TUKAJ.

FOTO: Facebook ansambel Dar

Po končanem festivalnem delu sledi zabava z ansamblom Dar.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije