WHO opozarja, da države s poživitvenimi odmerki za vse le še podaljšujejo pandemijo. Nemški minister za zdravje napoveduje možnost četrtega odmerka

Bogatejše države, ki nameravajo vse državljane cepiti s poživitvenimi odmerki, so po prepričanju Svetovne zdravstvene organizacije odgovorne za podaljševanje pandemije covida-19. Če bi te odmerke namenili revnejšim državam, bi lahko že jeseni v vseh državah preprečili hujše izbruhe, je danes ocenil prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Obširni programi deljenja poživitvenih odmerkov bodo pandemijo najverjetneje podaljšali, namesto da bi jo končali,” je dodal. Glavni razlog je, da bodo večino odmerkov prejele države, kjer je že tako visoka stopnja precepljenosti. Ti odmerki nato manjkajo v revnejših državah, kar pa daje virusu priložnost, da se nenadzorovano širi in se razvija.

Če bi bogatejše države svoje poživitvene odmerke namenile revnejšim državam, bi bilo lahko že septembra v celoti cepljenega 40 odstotkov svetovnega prebivalstva. WHO namreč ocenjuje, da bi se lahko pri tej stopnji precepljenosti v vsaki od držav preprečila akutna faza pandemije. Tako pa več kot polovica držav članic WHO tega cilja ne bo dosegla niti do konca januarja, je še posvaril Tedros.

V številnih državah so v zadnjih tednih pospešili kampanje cepljenja s poživitvenim odmerkom, saj se bojijo koronavirusne različice omikron, ki velja za bolj nalezljivo. Zaenkrat so jo potrdili v najmanj 106 državah, ponekod je že prevladujoča.

Tedros je danes še poudaril, da obstoječa cepiva še vedno nudijo zaščito pred hujšim potekom bolezni, tudi ob okužbi z omikronom. Večina primerov hospitalizacij in smrti je namreč pri necepljenih, je dodal.

Nemški minister za zdravje napoveduje možnost četrtega odmerka proti covidu-19

Nemški minister za zdravje Karl Lauterbach je danes posvaril, da se Nemčija ne bo izognila primežu nove koronavirusne različice omikron. Zato je po njegovem mnenju treba okrepiti akcijo poživitvenih odmerkov. Glede na dosedanje trende pa novi minister domneva, da bo enkrat potreben tudi četrti odmerek cepiva, poročajo nemški mediji.

“Kot znanstvenik domnevam, da bo potreben tudi četrti odmerek,” je povedal Lauterbach. Trenutno se kažejo trendi, da zaščita, pridobljena s cepivi, ni trajna, je dodal.

Minister je še dejal, da je Nemčija naročila tudi 80 milijonov odmerkov na omikron prilagojenega cepiva proizvajalca Pfizer. Prejeli jih bodo predvidoma v aprilu ali maju, je dodal. Kmalu pa pričakujejo tudi prve odmerke cepiva podjetja Novavax.

Trenutno se pripravljajo na peti val pandemije. Med najpomembnejšimi ukrepi je Lauterbach izpostavil prav poživitveni odmerek, ki sicer ne more preprečiti vala omikrona, “je pa največ, kar se lahko naredi, da se prepreči, da bi številni ljudje huje zboleli”. Kot poudarja, so študije pokazale, da poživitveni odmerki dobro varujejo pred okužbo in težkim potekom bolezni.

Več iz istega kraja