Search
Close this search box.

Fauci: V kratkem nas lahko doleti še kakšna hujša različica od delte, če ne bomo pospešili cepljenja

Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje ZDA (NIH) Francis Collins je v nedeljo pozval Američane, naj se nehajo prepirati okrog virusa, ki zahteva smrtne žrtve, in naj raje delajo vse, kar lahko, da rešijo življenja. To pomeni nošenje mask v zaprtih javnih prostorih, predvsem pa cepljenje proti covidu-19.

“To ni politična izjava ali napad na svoboščine. To je zdravstveni nasvet, ki rešuje življenja. Delitev okrog virusa, ki pobija ljudi, res ne potrebujemo,” je na televiziji ABC dejal Collins. V ZDA se je doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa s koronavirusom okužilo že skoraj 35,8 milijona ljudi, umrlo pa jih je skoraj 617.000.

V ZDA je sedaj spet po 118.000 novih okužb na dan, kar je največ v pol leta, število smrtnih primerov je v dveh tednih naraslo za 89 odstotkov, slabša pa se položaj med otroki, ki se ponekod v ZDA že vračajo v šole.

Na Floridi so pediatrične bolnišnice preplavljene z bolniki. Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je v nedeljo sporočil, da tudi asimptomatični otroci lahko širijo koronavirus, zato je že prejšnji teden priporočil, da otroci, starejši od dveh let, v zaprtih javnih prostorih, kot so šole, nosijo maske.

Konservativni politiki v ZDA so dvignili prah, da gre za napad na svoboščine in ukrep, ki bo pri otrocih povzročil travme.

Otroške bolnišnice so povsem preplavljene. Naši pediatri, medicinske sestre, osebje, so izčrpani, otroci pa trpijo,” je za CNN povedala strokovnjakinja za nalezljive bolezni pri Mednarodni univerzi Floride za CNN.

Če bi bili bolj učinkoviti s cepljenjem, sedaj ne bi bili v tako slabem položaju z različico koronavirusa delta. Po nepotrebnem plačujemo strašno ceno. Če milijoni otrok ob vračanju v šole ne bodo nosili mask, se bo virus še bolj širil in spet bo potrebno šolanje na daljavo, kar moramo preprečiti,” je dejal Collins.

Direktor inštituta za nalezljive bolezni pri NIH in glavni zdravstveni svetovalec predsednika ZDA Josepha Bidna Anthony Fauci pa je za CBS dejal, da jih lahko v kratkem doleti še kakšna hujša različica od delte, če ne bodo pospešili cepljenja.

Fauci upa, da bo Uprava za hrano in zdravila (FDA) do konca meseca izdala redno dovoljenje za uporabo cepiva Pfizer/BioNTech in potem še Moderne ter Johnson & Johnsona, ker bo to potem zasebnim podjetjem, šolam in lokalnim vladam olajšalo uvajanje obveznih cepljenj. Cepiva omenjenih podjetij so trenutno v uporabi na podlagi izrednega dovoljenja.

Biden je že uvedel obvezno cepljenje za zvezne uslužbence, ne bo pa uvajal obveznega cepljenja za splošno prebivalstvo. Čaka sicer še na priporočilo obrambnega ministrstva, preden ukaže cepljenje za vse pripadnike oboroženih sil.

Obvezno cepljenje ali pa redno testiranje in omejitve potovanj ter druge “nadležne” ukrepe za tiste, ki se še vedno nočejo cepiti, uvajajo tudi zasebna podjetja in šole. Vendar pa so nasprotniki cepljenja že vložili tožbo na vrhovnem sodišču ZDA zaradi obveznega cepljenja, ki ga je za profesorje in študente uvedla Univerza Indiane.

Predsednica ameriškega učiteljskega sindikata ZDA Randi Weingarten je sporočila, da podpira obvezno cepljenje za učitelje, čeprav se jih je doslej že 90 odstotkov samih cepilo brez prisile. Za zdaj še ne smejo cepiti otrok, mlajših od 12 let, ker ni dovolj raziskav o morebitnih stranskih učinkih. Zaradi tega si zdravstveni strokovnjaki želijo, da otroci v šolah nosijo mas

Dogodki

Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje ZDA (NIH) Francis Collins je v nedeljo pozval Američane, naj se nehajo prepirati okrog virusa, ki zahteva smrtne žrtve, in naj raje delajo vse, kar lahko, da rešijo življenja. To pomeni nošenje mask v zaprtih javnih prostorih, predvsem pa cepljenje proti covidu-19.