Search
Close this search box.

CureVac umaknil svoje cepivo proti covidu-19 iz Eminega postopka odobritve

Nemško biotehnološko podjetje CureVac je svojega prvega kandidata za cepivo proti covidu-19 CVnCoV umaknilo iz postopka pridobivanja odobritve pri Evropski agenciji za zdravila (Ema). Razlog je nizka učinkovitost cepiva. CVnCoV je cepivo mRNA.

Kot so danes pojasnili pri podjetju iz nemškega mesta Tübingen, so domnevali, da bo Ema odobritev izdala šele v drugem četrtletju prihodnjega leta. Uradne vloge za odobritev cepiva CVnCoV sicer še niso vložili. CVnCoV je bil še vedno v tako imenovanem tekočem postopku odobritve, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

CureVac je konec junija sporočil, da je učinkovitost njihovega kandidata za cepivo prve generacije manjša od nekaterih drugih cepiv. V začetku julija je biotehnološko podjetje domnevalo, da bo Ema kljub nizki učinkovitosti odobrila cepivo.

Cepivo CureVaca je po končni analizi pokazalo 48-odstotno učinkovitost proti covidu-19 pri vseh starostnih skupinah, kar pomeni, da je bistveno manj učinkovito kot druga cepiva mRNA. Podjetje sedaj želi s svojim britanskim partnerjem GlaxoSmithKline (GSK) osredotočiti na razvoj novega cepiva proti covidu-19.

Globalni boj proti pandemiji se nadaljuje. Spremenile so se zahteve po učinkovitosti za spopad z virusom in pojavile so se nove različice,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal direktor CureVaca Franz-Werner Haas. Dodal je, da bo podjetje uporabilo znanje, ki ga je dobilo pri prvem kandidatu za cepivo, in bo sedaj uporabilo vse svoje vire za napredno drugo generacijo cepiva.

Vodja za raziskave in razvoj cepiv pri GSK Rino Rappouli je dejal, da podjetje pozdravlja, da se bo CureVas sedaj osredinil na obetavno drugo generacijo cepiva mRNA.

CureVac je z Evropsko unijo vnaprej sklenil pogodbo za 450 milijonov odmerkov cepiva, ko bi to dobilo odobritev Eme. Po navedbah CureVaca bo sedaj ta pogodba prenehala veljati. Dodali so, da ostajajo v pogovorih z Evropsko komisijo o cepivu druge generacije.

CureVac so ustanovili pred 21 leti na temelju akademskega raziskovalnega projekta univerze v Tübingenu. Podjetje so ustanovili nemški biolog Ingmar Hoerr, ki velja za pionirja na področju tehnologije mRNA, francoski raziskovalec Steve Pascolo ter Florian von der Mülbe v sodelovanju z nemškima profesorjema Hansom-Georgom Rammenseejem in Güntherjem Jungom.

Dogodki

Nemško biotehnološko podjetje CureVac je svojega prvega kandidata za cepivo proti covidu-19 CVnCoV umaknilo iz postopka pridobivanja odobritve pri Evropski agenciji za zdravila (Ema). Razlog je nizka učinkovitost cepiva. CVnCoV je cepivo mRNA.