Search
Close this search box.

Prevzem vozila za starejše in invalide ter otvoritev zaslona za digitalno obveščanje na Ravnah

V okviru Projekta “Brezplačni prevozi za starejše in invalide” je v petek na Ravnah pred Mestno hišo potekal prevzem novega vozila, hkrati pa tudi otvoritev zaslona za digitalno obveščanje.

Vozilo je slovesno predal ravenski župan dr. Tomaž Rožen, ki je ključe avtomobila izročil predsedniku DU Ravne na Koroškem Jožetu Predniku. Kulturni program so sooblikovale pevke Ženske vokalne skupine Deteljica KD Prežihov Voranc ter učenec Glasbene šole Ravne na Koroškem Aljaž Reiter, ki je zaigral na diatonično harmoniko.

Ob zaključku so lahko zbrani videli, kako poteka uporaba klančine. Prezentacijo klančine ter uporabe vozila Citroen Berlingo je izvedla članica sveta za invalide Tatjana Strmčnik.

O projektu:

Projekt “Brezplačni prevozi za starejše in invalide” je projekt Občine Ravne na Koroškem, s katerim se je uredilo področje brezplačnih prevozov za starejše in invalide. Partnerja sta Koroški medgeneracijski center in Društvo upokojencev Ravne na Koroškem.

Občina zagotavlja dva vozila in sicer eno vozilo, ki je prilagojeno invalidom na invalidskih vozičkih  (Citroen Berlingo) in ga je občina kupila s pomočjo evropskih sredstev ter električno vozilo (Renault Zoe), ki ga je občina za namen dopolnjevanja izvajanja prevozov v letu 2019 vzela v najem.

S projektom želijo v ravenski občini starejšim občanom in kot invalidom omogočiti več mobilnosti, hkrati pa želijo preprečiti ali prekiniti izoliranost in osamljenost starejših in invalidov iz predvsem manjših, odročnejših krajev, ki zaradi oddaljenosti, odsotnosti avtomobila ali slabih prometnih povezav skoraj ne zapuščajo svojih domov in se ne morejo aktivno vključevati v družbeno življenje.

Kot so pojasnili na občini s prevozi omogočajo obisk zdravnika, lekarne, bolnišnice, fizioterapije in nenazadnje tudi trgovine. “Tako lahko ne le samostojno in brez skrbi opravijo nujna opravila, temveč tudi spletajo nova poznanstva in prijateljstva ter ohranjajo družbene stike s širšo okolico, ki jim je sicer brez avtomobila predaleč in s tem nedosegljiva.” so dodali.

Funkcijo izvajalca oziroma koordinatorja prevozov izvaja Društvo upokojencev Ravne na Koroškem. V okviru projekta je pri društvu zaposlena koordinatorka, ki skrbi za usklajevanje in organiziranje prevozov med prostoferji in uporabniki, skrbi za evidenco prevozov, preverjanje upravičenosti do prevozov ter ostalih aktivnosti povezanih s prevozi. Društvo upokojencev Ravne na Koroškem je iz svojih vrst zagotovilo 14 prostoferjev, ki so se prostovoljno pridružili projektu.

Prostofer je skovanka iz besed “prostovoljni” in “šofer”. Je trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših in invalidov, ki povezuje starejše osebe in invalide, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki po drugi strani radi priskočijo na pomoč.”

Kako do brezplačnega prevoza?

Na občini pojasnijo, da je potrebno poklicati na brezplačno številko 080 10 10. V komunikacijskem centru zabeležijo podatke uporabnika in lokacijo prevoza. Po najavi prevoza klicni center obvesti koordinatorko pri Društvu upokojencev Ravne na Koroškem, ki v nato obvesti prostovoljnega voznika o prevozu ter to sporoči uporabniku. Vozilo je zagotovljeno s strani občine, prav tako je poskrbljeno za zavarovanje voznika in sopotnikov.

Vir: Občina Ravne

Dogodki