Search
Close this search box.

Cepivo Pfizer/BioNTech 100-odstotno učinkovito pri mladostnikih. Ema preučuje prošnjo za odobritev poživitvenega odmerka cepiva Johnson & Johnsona

Posodobljene ugotovitve tretje faze preizkušanja cepiva Pfizer/BioNTech proti covidu-19 so potrdile varnost in 100-odstotno učinkovitost cepiva pri mladostnikih, starih od 12 do 15 let, sta sporočili družbi Pfizer in BioNTech.
Fotografija je simbolična

Posodobljeni podatki so pokazali, da je bila serija dveh 30 mikrogramskih odmerkov cepiva Pfizer/BioNTech pri mladih 100-odstotno učinkovita od sedem dni do več kot štiri mesece po cepljenju z drugim odmerkom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podatki o neželenih stranskih učinkih so na splošno skladni z drugimi kliničnimi podatki o varnosti cepiva. Pri posameznikih, ki so bili po drugem odmerku spremljani vsaj šest mesecev, ni bilo opaženih resnih težav glede varnosti cepiva, sta sporočili družbi Pfizer in BioNTech.

Družbi sta opozorili, da bodo podatki podprli načrtovano predložitev za popolno regulativno odobritev cepiva za to starostno skupino v ZDA in drugod po svetu.

Cepivo je trenutno v ZDA na voljo posameznikom, starim od 12 do 15 let, na podlagi dovoljenja za nujno uporabo, ki ga je pristojna ameriška agencija izdala maja letos. Družbi nameravata te podatke predložiti tudi za pridobitev regulativnih dovoljenj za to starostno skupino v drugih državah, poroča dpa.

Ema preučuje prošnjo za odobritev poživitvenega odmerka cepiva Johnson & Johnsona

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes sporočila, da preučuje prošnjo za odobritev poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19 podjetja Johnson & Johnson za starejše od 18 let.

“Emin odbor za človeška zdravila bo pospešeno preučil podatke, ki jih je podalo podjetje,” so navedli na Emi. Oceno je mogoče pričakovati v nekaj tednih, so dodali v sporočilu na spletni strani agencije.

Med podatki so tudi rezultati študije, v okviru katere je več kot 14.000 ljudi prejelo drugi odmerek cepiva proti covidu-19 podjetja Johnson & Johnson ali placebo. To se je zgodilo dva meseca po cepljenju s prvim odmerkom.

Osnovno cepljenje s cepivom Johnson & Johnsona sicer za razliko od večine drugih cepiv vključuje samo en odmerek.

Ema je doslej za uporabo v EU odobrila poživitvena odmerka cepiv podjetij Pfizer/BioNTech in Moderna.

EU bo do konca leta afriškim državam darovala 100 milijonov odmerkov cepiva Johnson & Johnson

Evropska unija in Globalno zavezništvo za cepiva (Gavi) sta danes sporočila, da bosta do konca leta v okviru pobude Covax afriškim državam darovala 99,6 milijona odmerkov cepiva proti covidu podjetja Johnson & Johnson. Gre za del zaveze, da do sredine prihodnjega leta državam z nizkimi in srednjimi dohodki nameni 500 milijonov odmerkov cepiv.

Prve pošiljke že dostavljajo v Niger, Džibuti, Nigerijo, Togo, Srednjeafriško republiko, Demokratično republiko Kongo, Gvinejo in Mavretanijo. V prihodnjih tednih pa bodo sledile dostave v druge afriške države, so sporočili danes v Bruslju.

Še naprej bomo delili cepiva. Istočasno podpiramo krepitev kapacitet proizvodnje cepiv po svetu, zlasti v Afriki,” je ob tem poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Skoraj 100 milijonov odmerkov cepiva Johnson & Johnson je darovalo 20 držav, vključno s Slovenijo. V okviru mednarodne pobude za pravično porazdelitev cepiv proti covidu-19 Covax je bilo po vsem svetu dostavljenih več kot 500 milijonov odmerkov cepiva.

Posodobljene ugotovitve tretje faze preizkušanja cepiva Pfizer/BioNTech proti covidu-19 so potrdile varnost in 100-odstotno učinkovitost cepiva pri mladostnikih, starih od 12 do 15 let, sta sporočili družbi Pfizer in BioNTech.