Search
Close this search box.

Po obsodbi za poskus umora vnovič obtožena za enako kaznivo dejanje, a krivde ne priznava

Na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu je danes potekal predobravnavni narok za 38-letno žensko, obtoženo poskusa umora speče pacientke v bolnišnici na psihiatriji, kjer je bila tudi sama. Obtožena, ki je v preteklosti že bila obsojena za poskus umora v drugem primeru, na naroku danes krivde ni priznala. Sojenje se bo začelo 22. avgusta.

Mariborsko sodišče je danes 38-letno žensko v letu 2020 obsodilo na štiri leta in osem mesecev zapora, ker je marca 2020 v zavodu Hrastovec sostanovalko poskušala zadušiti med spanjem. Še preden so jo odpeljali na prestajanje kazni na Ig, je bila na forenzični enoti psihiatrije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor vpletena v še en incident, in sicer 12. januarja lani.

Kot je navedeno v obtožnici, ki jo je na današnjem predobravnavnem naroku na slovenjgraškem sodišču predstavil višji državni tožilec Ivo Šume, je obtožena 12. januarja lani ponoči spečo in na posteljo privezano pacientko skušala zadušiti z blazino. Dogajanje je opazil zdravstveni delavec, ki je stekel v sobo in posredoval. Obtožena je naklepno kaznivo dejanje začela, a ga ni dokončala, je med drugim dejal tožilec, ki kazenske sankcije danes ni predlagal.

Obtožena, ki so jo na slovenjgraško sodišče pripeljali iz forenzične enote psihiatrije UKC Maribor, danes krivde ni priznala, prav tako ne drugih navedb iz obtožnice.

Njen zagovornik, odvetnik Petja Jenčič, je danes med drugim predlagal izdelavo novega izvedenskega mnenja psihiatrične stroke. Glede sodnega izvedenca Mladena Vrabiča, ki je obtoženo že ocenil po incidentu v Hrastovcu, je dejal, da ima pomisleke. Ker jo je že predhodno preiskoval, bi lahko njegovo mnenje bilo neobjektivno, je med drugim menil Jenčič.

Prav tako je spomnil, da je Vrabič v dopolnjenem mnenju iz oktobra lani ocenil, da je treba med drugim ugotoviti tudi vpliv uspaval, ki jih je obtožena prejela pred omenjenim dogodkom v bolnišnici. Namen novega izvedenskega mnenja je po besedah Jenčiča ugotoviti prištevnost obtožene v času storitve domnevnega kaznivega dejanja.

Zagovornik je sicer danes za obtoženo zahteval senatno sojenje. Glavna obravnava v sojenju se bo, kot so se danes dogovorili vključeni v obravnavo, na slovenjgraškem sodišču začela 22. avgusta letos.

Kot je januarja lani o zadevi poročal časnik Večer, je življenjska zgodba obtožene, ki je psihiatrične obravnave deležna že 20 let, tragična. Po težkem otroštvu v slabih družinskih razmerah so jo pristojne službe namestile v zavod Hrastovec, kjer bivajo osebe s težavami v duševnem zdravju. Ker je nevarna predvsem sebi in drugim, je prebivala v varovanem oddelku zavoda.

Psihiatri so v preteklosti ocenili, da je njena globalna raven duševnega razvoja in funkcioniranja na ravni 12-letnega otroka, sodni izvedenec Mladen Vrabič pa je po incidentu v Hrastovcu napisal mnenje, da je razumela pomen svojega dejanja. Na predobravnavnem naroku oktobra 2020 je poskus umora v Hrastovcu priznala, ga obžalovala in se zanj opravičila, je med drugim poročal Večer.

Dogodki

Na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu je danes potekal predobravnavni narok za 38-letno žensko, obtoženo poskusa umora speče pacientke v bolnišnici na psihiatriji, kjer je bila tudi sama. Obtožena, ki je v preteklosti že bila obsojena za poskus umora v drugem primeru, na naroku danes krivde ni priznala. Sojenje se bo začelo 22. avgusta.