Search
Close this search box.

Biden prepričan, da je Putin že sprejel odločitev za napad na Ukrajino

Ameriški predsednik Joe Biden je v odgovoru na novinarsko vprašanje dejal, da je ruski predsednik Vladimir Putin že sprejel odločitev za napad na Ukrajino, čeprav je pred tem govoril, da se diplomatska prizadevanja za zmanjšanje napetosti med Ukrajino in Rusijo nadaljujejo.

Biden je v nagovoru o Ukrajini in Rusiji dejal, da je govoril s transatlantskimi zavezniki, pri čemer so bili vsi enotni glede tega, da bo Rusija plačala visoko ceno za morebiten napad na Ukrajino.

Z njimi je delil zadnje ameriške obveščevalne informacije in ocene položaja, pri čemer je dejal, da Rusija izvaja lažne provokacije, s katerimi želi upravičiti napad na Ukrajino.

“V nasprotju z vsako logiko je, da bi Ukrajina sedaj, ko ima na meji 150.000 ruskih vojakov izvajala napade v Ukrajini,” je dejal Biden in dodal, da Rusija širi lažne zgodbe o genocidu v Ukrajini, kar je vse skladno s scenarijem, ki ga je Moskva uporabljala že prej, da upraviči agresijo.

Biden je pohvalil ukrajinske sile za izjemno zadržanost ob ruskih provokacijah in dejal, da verjame, da bo Rusija v prihodnjih dneh napadla. “Napadli bodo Kijev, mesto z 2,8 milijona nedolžnih prebivalcev. Ruskih načrtov ne objavljamo, ker si želimo vojne, ampak da odstranimo razloge, ki jih bo Rusija navajala kot izgovor za napad,” je dejal.

Zagotovil je, da ZDA v Ukrajino ne bodo pošiljale vojakov, so pa odločene braniti vsak centimeter ozemlja držav v zvezi Nato. “Rusija bo v primeru napada odgovorna za nepotrebno katastrofalno vojno,” je dejal Biden in zagotovil, da bodo ZDA z zavezniki še naprej podpirale Ukrajino z vojaško, gospodarsko in drugo pomočjo.

Zahod je enoten in odločen. Pripravljeni smo na sankcije. Rusija lahko izbere diplomacijo. Še ni prepozno. Rusija se je sinoči strinjala, da se bosta zunanji minister Sergej Lavrov in državni sekretar Antony Blinken sestala 24. februarja v Evropi. Če pride do vojaške akcije, je Rusija zaprla vrata diplomaciji in izbrala vojno, za katero bo plačala visoko ceno. Ne le zaradi sankcij, temveč zaradi ogorčenja vsega sveta,” je dejal Biden.

Na vprašanje, ali je ruski predsednik Putin že sprejel odločitev za vojno, je Biden odgovoril pritrdilno. “Prepričan sem, da je sprejel odločitev za napad,” je dejal in dodal, da imajo ZDA dobre obveščevalne informacije. Biden sicer ne verjame, da bo Putin uporabil jedrsko orožje.

Predstavnica Bele hiše za boj proti računalniškemu kriminalu Anne Neuberger pa je pred Bidnovim nagovorom Rusijo naravnost obtožila torkovega kibernetskega napada na ukrajinsko ministrstvo za obrambo in ukrajinske banke. Dejala je, da so ZDA napad hitro povezale z Rusijo in o tem je treba hitro poročati.

Ameriški predsednik Joe Biden je v odgovoru na novinarsko vprašanje dejal, da je ruski predsednik Vladimir Putin že sprejel odločitev za napad na Ukrajino, čeprav je pred tem govoril, da se diplomatska prizadevanja za zmanjšanje napetosti med Ukrajino in Rusijo nadaljujejo.