Čas za osvežitev portfeljev

trading-643723_1920

V začetku tedna smo bili na kapitalskih trgih priča krepkim poskokom tečajev v letos najbolj opustošenih sektorjih. Delnice podjetij v energetskem sektorju, kot so Royal Dutch Shell, Total, Eni in BP, so poskočile za več kot deset odstotkov. Delnice finančnih podjetij, kot so ameriške banke tipa Wells Fargo in JPMorgan Chase, so poskočile za približno deset odstotkov, skoraj toliko je pridobil tudi industrijski sektor v ZDA. Razlogi za krepke poskoke tečajev delnic podjetij seveda ležijo v ponedeljkovi objavi ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer in nemškega biotehnološkega podjetja BioNTech glede cepiva proti covidu-19, ki ga razvijata skupaj. To naj bi se v še potekajoči tretji fazi kliničnih testiranj izkazalo za 90-odstotno učinkovito. Take novice napovedujejo možnost, da se vrnemo v normalno stanje prej, kot smo morda pričakovali.

Najvišje skoke v cenah delnic smo sicer doživeli pri nekaterih letalskih prevoznikih, kot je Deutsche Lufthansa (+25 odstotkov) in križarskih družbah, kot sta Royal Caribbean Cruises (+24 odstotkov) in Norwegian Cruise Line Holdings (+28 odstotkov). Na domačem trgu so sicer včeraj največ pridobile delnice NLB (+5 odstotkov), Zavarovalnice Triglav (+2,9 odstotka) in Krke (+2,5 odstotka).

Z vlagateljevega stališča je zdaj predvsem pomembno, da se poskokov tečajev kakršnim smo bili priča ob objavi učinkovitega cepiva ne zamuja, zato se moramo vprašati, kateri sektorji bodo največ pridobili in v njih vložiti. Vlagatelji morajo torej poskrbeti za dovolj dobro in primerno raznolikost oziroma razpršenost investicij in to še pred morebitno odobritvijo cepiva s strani ameriškega regulatornega organa FDA (Food and Drug Administration), ki jo znamo dočakati še v tem mesecu. Zdaj je skrajni čas za akcijo, da se letošnjim paradnim konjem, kot sta tehnološki in zdravstveni sektor, doda še nekaj tistih sektorjev, ki so bili zaradi epidemiološke situacije v tem letu bolj pod pritiskom. Tukaj v ospredje nemudoma vstopijo finančni oziroma bančni sektor ter energetski sektor.

mag. Lojze Kozole

ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.