Domači trg na začetku 2021 uspešno

money-2665826_960_720

Obdobje prvih dveh tednov novega leta je zaznamovala globalna sinhrona rast delniških tečajev. Kljub trenutni zaustavitvi gospodarskega okrevanja zaradi pandemije se optimizem hitro širi tudi na domačem trgu Ljubljanske borze. Domači SBITOP indeks je letos pridobil 6 odstotkov na svoji vrednosti in se je tako na začetku leta bolje odrezal od ameriških in evropskih trgov, ki so v tem obdobju preračunano v evre pridobili okoli dva odstotka. Med osrednjimi domačimi delnicami so se dobro odrezale delnice Cinkarne Celje, Krke, NLB, Telekoma Slovenije, Petrola in obeh največjih domačih zavarovalnic Skupine Triglav in Zavarovalne Skupine Sava (Sava Re).

Kljub nedavnim nekoliko višjim rastem tečajev domačih delnic so te v primerjavi s tujimi podjetji še vedno cenejše a nič manj dobičkonosne, kar pomeni, da pri omenjenih domačih vrednostnih papirjih v prihodnje lahko še pričakujemo nadaljevanje rasti tečajev. Domače delnice so torej tipično cenejše od delnic na zahodnih trgih, kjer so nekateri tečaji domala že skorajda predragi.

Domači delniški trg je sicer tudi najcenejši tudi v regiji in zelo nizko zadolžen, kar je ob dani epidemiološki situaciji zelo pomembno.  Ob vsem pa domači trg izplačuje tudi najvišje oziroma zelo visoke dividende, saj je dividenda donosnost SBITOP indeksa dobrih 5 odstotkov. Sicer so pri nas v veljavi še vedno prepovedi glede izplačevanja dividend za banke iz zavarovalnice. Vendar, ko bodo te prepovedi dvignjene lahko pričakujemo poskoke pri cenah delnic NLB, Zavarovalnice Triglav in Save Re.

mag. Lojze Kozole

ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.