Search
Close this search box.

Oblačno s krajevnimi padavinami

Danes bo spremenljivo oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami. Jutri bo delno jasno s popoldanskimi plohami.
Fotografija je simbolična

Danes bo spremenljivo oblačno z nekaj sončnimi obdobji. Dopoldne bodo še nastajale rahle padavine, popoldne pa predvsem v hribovitem svetu kratkotrajne plohe. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 17, ponekod na severu okoli 9 °C.

Ponoči se bo delno razjasnilo. Po nekaterih nižinah bo jutro megleno. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 7, v Zgornjesavski dolini okoli -1 ° C.

Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Popoldne bodo ponekod nastale kratkotrajne plohe. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 17 °C.

Obeti: Tudi v sredo in četrtek bo še spremenljivo oblačno s krajevnimi padavinami, deloma plohami. Ponekod bo zapihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja.

Vremenska slika: Nad zahodno in srednjo Evropo ter Sredozemljem je obsežno ciklonsko območje. Vremenska fronta se pomika nekoliko južno od naših krajev. Z vetrom južnih smeri k nam doteka razmeroma vlažen in topel zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes bo v krajih zahodno in južno od nas pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, lahko tudi zagrmi. Drugod bo spremenljivo oblačno, a suho. V Kvarnerju bo popoldne zapihala burja.

Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Popoldne bodo predvsem v krajih severno in zahodno od nas nastale krajevne plohe.

Biovreme: V ponedeljek bo vremenska obremenitev sprva zmerna, popoldne pa bo popustila. V torek bo vpliv vremena sprva povečini še ugoden, čez dan pa bo vremenska obremenitev spet naraščala.

Napoved za sosednje pokrajine: Ob padavinah se bo obremenitev s cvetnim prahom znižala.

V nižinah so najvišje obremenitve z jelšo že za nami, sezona leske se izteka, lokalno in višje v hribih so v suhem vremenu še možne visoke obremenitve. V zraku bo nizko alergeni cvetni prah topola, bresta, vrbe ter cipresovk/tisovk – večje količine zrn sproščajo tise. Začenja se sezona jesena, na SV bodo v suhem vremenu obremenitve srednje visoke. Zabeležili smo tudi prva zrna javorja, ki cveti po parkih.

V Primorju cvetijo cipresovke/tisovke, večje količine cvetnega prahu sproščajo vednozelene ciprese. V zraku bo nizka obremenitev z jesenom, brestom in topoli, prisotna bodo posamezna zrna vrbe, leske in jelše.

Dobro je vedeti:

– Alergiki preobčutljivi na cvetni prah breze lahko razvijejo simptome alergijske bolezni že v tem obdobju zaradi navzkrižnih reakcij z lesko in jelšo.

– Jesen in oljka imata sorodne alergene, zato lahko alergiki, preobčutljivi na oljko razvijejo simptome v sezoni cvetnega prahu jesena.

– Cvetni prah cipresovk in tisovk pri analizah uvrščamo v skupno kategorijo. V Primorju prevladuje cvetni prah cipresovk, v celinskem delu Slovenije pa tisa, ki ni alergena. Vir cvetnega prahu cipresovk je v celinskem delu majhen in omejen na sajena drevesa.

Vir: ARSO

Dogodki

Danes bo spremenljivo oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami. Jutri bo delno jasno s popoldanskimi plohami.