Domači delniški trg letos zelo uspešno

money-1005464_1920

V četrtek smo bili priča objavi poslovnih izidov novomeške Krke in Zavarovalne Skupine Sava (Sava Re). Zavarovalna skupina Sava je v prvem letošnjem četrtletju ustvarila 23,5 milijona evrov čistega dobička, kar je kar 128 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Rast dobička v družbi pripisujejo preteklim prevzemom in pozitivnemu razvoju vseh odsekov poslovanja. Skupina je zbrala 215,2 milijona evrov bruto premij oz. devet odstotkov več kot lani. Po objavi poslovnega izida so delnice v dopoldanskem trgovanju pridobile 6 odstotkov. Skupina Krka je čisti dobiček, kljub nižjim prihodkom, v medletni primerjavi okrepila za odstotek na 86,4 milijona evrov, EBITDA je bil pri 123,6 milijona evrov 24 odstotkov nižji, dobiček iz poslovanja pa pri 96,3 milijona evrov 28 odstotkov nižji. Delnice Krke so po objavi rezultata pridobile.

Domači delniški trg, na podlagi zelo dobrih poslovnih izidov podjetij zajetih v domačem delniškem SBITOP indeksu, letos beleži višje rasti tečajev v primerjavi z drugimi globalnimi delniškimi trgi. Kljub rastem cen domačih delnic pa te, glede na doseženo in pričakovano prihodnjo dobičkonosnost, v primerjavi s tujimi primerljivimi podjetji povprečno ostajajo podcenjene in jih zdaj tako lahko uvrstimo v univerzum zanimivih naložb za čas višjih inflacijskih pričakovanj. Med zanimive domače naložbe spadata obe večji domači zavarovalnici Skupina Triglav in Sava Re, poleg njiju pa še Krka, Telekom Slovenije in NLB. Ob sedanji krepki monetarni ekspanziji v svetu in ničelnih obrestnih merah lahko špekuliramo, da bo delnice podjetji, kot je Krka (in drugih), sčasoma še zanimivejše tako za domače kot tudi za tuje vlagatelje. Nekje bo pač treba dobiti neki donos.

Pri tem pa se moramo zavedati, da so delniške naložbe vedno precej bolj tvegane kot depozit na banki – a vendar v sedanjih tržnih pogojih vse bolj postajajo del učinkovitega varčevalnega načrta vsakega posameznika. Praviloma ob (ne predragi) profesionalni pomoči.

mag. Lojze Kozole

ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.