Search
Close this search box.

Bodo cene goriva v torek v Sloveniji dosegle nov rekord?

Fotografija je simbolična

Cene nafte so se danes zjutraj znižale za skoraj tri dolarje. Na razpoloženje na naftnih trgih sicer še naprej vpliva vojna v Ukrajini. Ruska vojaška invazija in hude gospodarske sankcije številnih držav proti Rusiji so pretekli teden vodile do najvišjih cen nafte po letu 2008.

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena aprila, se je do poldneva po singapurskem času znižala za 2,96 dolarja na 106,37 dolarja za 159-litrski sod. Majske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se šle glede na petek navzdol za 2,84 dolarja na 109,83 dolarja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Sod nafte brent je pretekli ponedeljek stal 139 dolarjev, poroča STA.

Kaj pa cene goriva v Sloveniji?

Kot pa navaja spletni portal Finance pa bodo cene goriva v torek v Sloveniji dosegle nov rekord, če vlada ne zniža trošarin. Cena bencina in dizla bi se lahko povišala za desetino. Analiza gibanja cen dizla in bencina sporoča, da bomo v torek priča rekordnim cenam dizla, kot tudi najvišjim cenam bencina doslej. Ob predpostavki, da vlada (izrazito) ne zniža dajatev, navajajo pri Financah.

Cena bencina se bo s torkom povišala za približno 10 centov na več kot 1,65 evra za liter, ob predpostavki, da država ne spremeni dajatev, napovedujejo na omenjenem spletnem portalu. Ob visoki nihajnosti cen na mediteranskih borzah je napoved otežena, prav tako pa je skok cene odvisen od trošarin. Na podlagi nedavnih izjav predstavnikov vlade lahko pričakujemo intervencijo države ter znižanje dajatev, posledično pa nižji skok cen. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je namreč v minulih dneh napovedal, da bo “država skrbela za to, da cene ne bi eksplodirale”.

Bencin bi ob nespremenjenih dajatvah postal najdražji doslej. Že sedaj je pri ceni 1,563 evra na liter le za 0,013 evra za rekordom, doseženim avgusta 2012. Na okoliških borzah, ki so relevantne za določanje cene goriva v Sloveniji, je rast cene bencina v času ukrajinske krize manj izrazita od rasti cene dizla.

Cena dizla bo s torkom, 15. marca, po oceni spletnega portala Finance poskočila za nekaj več kot 10 centov in se tako približala vrednosti 1,80 evra za liter. Omenjeno velja ob predpostavki, da vlada ne zniža dajatev.

Glede na oblikovanje cen proti koncu tedna bi ob odsotnosti novih cenovnih šokov liter goriva po 22. marcu lahko bil cenejši. Ampak kot poudarjajo pri Financah ima pri tem veliko vlogo vlada.

Dogodki