Delniški trgi na začetku leta v znamenju pozitivnega sentimenta

Obrestne mere, ležarine, inflacija in rast delniških tečajev

V preteklem tednu se je odvilo zasedanje Ameriške centralne banke (FED), ki je po letih prenizke inflacije septembra odobrila nove smernice denarne politike, v katerih je zapisala, da bi bilo primerno obrestne mere obdržati blizu ničle, dokler se inflacija ne dvigne na 2-odstotni cilj. Poleg tega je FED pripravljen začasno dopustiti tudi nekoliko višjo inflacijo. Skratka temeljne obrestne mere se v ZDA ne bodo dvignile kmalu, to pa je seveda voda na mlin delniškim trgom, žal pa tudi ležarinam na bankah. Proti koncu leta pa lahko pričakujemo povišano inflacijo vsaj v ZDA, če ne tudi v območju evra.

V ZDA tik pred visoko javno potrošnjo

Joe Biden je v prejšnjem tednu predstavil načrt novega paketa fiskalne stimulacije v višini 1,9 bilijona dolarjev z neposrednimi plačili v višini 1.400 dolarjev in z nadomestili za brezposelnost. Predlagani paket vsebuje 130 milijard dolarjev pomoči za odprtje šol in 350 milijard dolarjev namenjenih proračunom zveznih držav in drugim lokalnim oblastem.

Ker predlagana investicija, 1,9 bilijona dolarjev v ameriško ekonomijo, predstavlja 8,8-odstotni delež bruto domačega proizvoda ZDA iz leta 2019, se moramo vprašati kaj takšna investicija pomeni za kapitalske trge. Razumeti moramo, da se taka investicija ne bo sorazmerno porazdelila med sektorje gospodarstva. Reakcija na kapitalskih trgih je lahko delna pocenitev ameriških državnih obveznic, saj gre za povišano javno potrošnjo katere koristi bi bili neposredno deležni predvsem sektorji nujnih in ne-nujnih potrošnih dobrin ter sektor gospodarskih javnih služb, posredno pa še sektorja financ in energetike.

Tudi delniški trgi pričakujejo cepivo podjetja Johnson & Johnson

Kar se tiče novega cepiva s strani ameriškega farmacevta Johnson & Johnson (J&J, koda delnice: JNJ ), so v ZDA in drugod po svetu v visokem pričakovanju. Prvi odmerki v milijonih enot se v ZDA pričakujejo v marcu. Za razliko od že avtoriziranih cepiv, ki zahtevajo dva odmerka, cepivo J&J potrebuje le enega, kar bi močno poenostavilo logistiko v zdravstvenem sistemu, poleg tega pa bi se J&J cepivo lahko hranilo v hladilniku, saj bi to tam ostalo uporabno še mesece, medtem ko je potrebno ostala cepiva zamrzniti. To pa omogoča mnogo višjo in cenejšo dostopnost cepiva J&J. Podjetje ima sicer tri glavne prodajne segmente, potrošniški izdelki, farmacija in medicinski pripomočki. V tem letu lahko pričakujemo nadaljevanje rasti prihodkov na področju prodaje farmacevtskih izdelkov. S pričakovanim izboljšanjem globalne epidemiološke slike v drugi polovici leta, pa lahko računamo na pospešeno povišanje prodaje medicinskih pripomočkov. Skratka zaradi pričakovane prodaje rasti prihodkov v letošnjem letu iz segmenta medicinske opreme, je J&J trenutno v dobrem položaju, kar se tiče pozitivnih cenovnih pritiskov na tečaj delnic podjetja, medtem ko dodatno gonilo rasti ponuja njihovo pričakovano cepivo za Coivd-19 zaradi prednosti pred cepivi s strani podjetij Pfizer (koda delnice: PFE US) in Moderna (koda delnice: MRNA US).Prodaja medicinskih pripomočkov se je pri J&J v zadnjem letu znižala za dobrih 15 odstotkov. Z uspešnim razvojem cepiva proti Covid-19 bi ravno segment medicinskih pripomočkov krepko okreval, ki predstavlja dobrih 30 odstotkov prihodkov podjetja. K temu bi levji delež lahko prispevala ravno vpeljava njihovega cepiva v tem letu. Takšen razplet pa bi izboljšal tako dobičkonosnost podjetja, kot tudi ceno delnic J&J.

mag. Lojze Kozole

ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana