
Tradicionalna 15. trgatev mežiškega grozda – praznik jeseni in druženja
Obiskovalci bodo v soboto, 11. oktobra, lahko spremljali trgatev, ki jo bosta letos opravila skrbnik trte g. Štefan Erjavc in gospodar trte, župan Mark Maze.
Obiskovalci bodo v soboto, 11. oktobra, lahko spremljali trgatev, ki jo bosta letos opravila skrbnik trte g. Štefan Erjavc in gospodar trte, župan Mark Maze.
Vinarji, vinogradniki in ljubitelji vina se veselijo konca tedna, ko bodo po vsej državi številne martinove prireditve. To je v vinorodnih okoljih pomemben čas, ko se po starih šegah mošt s krstom spremeni v vino. Letošnji dogodki se bodo podaljšali v ponedeljek, saj je martinovo prav na ta dan, policija pa svari pred vožnjo pod vplivom alkohola.
Vinogradniki in vinarji danes zaznamujejo martinovo, zanje praznični čas, ki pomeni simboličen zaključek njihovega truda v vinogradu, mošt pa se spremeni v vino. Na ta dan za družinskimi mizami in na različnih martinovanjih postrežejo značilne jedi, ki se po regijah razlikujejo, a nikjer ne smejo manjkati gos, mlinci, rdeče zelje in vino.
Hiša Pep’s vas bo zagotovo očarala s svojo domačnostjo, razgledom na čudovite vinograde in mirom, ko boste na njihovi terasi s kozarcem vina pozabili na skrbi.
Vabljeni na Martinove dneve v Šmartno, ki bodo potekali od 8. 11. 2022 do 13. 11. 2022, s pestrim dogajanjem.
V 80. letu starosti je umrl lastnik največje vinske kleti v severovzhodnem delu Slovenije in lastnik blagovne znamke Puklavec Family Wines, Vladimir Puklavec, poročajo mediji. Kot poslovnež je obogatel v tujini, revija Manager pa ga je lani uvrstila na 55. mesto na lestvici najbogatejših Slovencev.
Tam nekje so Slovenske gorice! Vsi vemo, da so to tisti prijazni griči, doline in razgledni vrhovi, ki med rekama Dravo in Muro robijo del državne meje z Avstrijo. Kje točno so? Obiskali smo njihov zahodni del in najprej v občini Kungota, potem pa še v sosednji občini Pesnica prepoznavali osupljivo turistično destinacijo, kot nalašč za poletna in jesenska potepanja ter užitek. Še toliko bolj za tiste, ki cenijo pravo domačo hrano in se znajo razveseliti dobrega vina. Tod je sonce radodarno in hribi ponižno naklonjeni njegovemu ljubkovanju. Zagotovo so tudi zato ljudje tukaj sončni; prijazni, odprti, topli in srčni! Vina, največkrat bela, pa žlahtna in vdana dobri hrani.
O Ptuju vsi nekaj vemo. Če nič drugega, da je mesto staro, da ima grad, veliko reko in terme. A, ko si človek vzame čas in zastavi korak po ulicah mestnega jedra, prisluhne besedam, ki jih v podporo promocije mesta tkejo v Zavodu za turizem, in obišče bližnjo okolico, ostane brez besed. Kraj ob Dravi, ki v turistično tiaro vpleta dragulje Rimljanov, drage kamne perzijskega kralja svetlobe Mitre in mistiko Kurenta, je eno samo veliko turistično doživetje.
Vlada je pred dnevi prepovedala strežbo hrane in pijače na stojnicah, izjema je le pečen kostanj. Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar pa je na današnji novinarski konferenci pojasnila, zakaj kostanj lahko strežejo, kuhano vino pa ne.
Mestno jedro Slovenj Gradca se je včeraj spremenilo v pravo “ekološko mesto”. Praznik je ponudil možnost spoznavanja ekološko pridelanih živil s prodajo in promocijo ekoloških