Search
Close this search box.

Slovenj Gradec: Martinovi dnevi prinašajo pester program za vse generacije

Vabljeni na Martinove dneve v Šmartno, ki bodo potekali od 8. 11. 2022 do 13. 11. 2022, s pestrim dogajanjem.
Fotografija je simbolična

Kot pravi izročilo, na martinovo sveti Martin naredi vino. Gre za velik praznik, predvsem v vinorodnih okoliših, pa tudi v krajih, ki so poimenovani po tem zavetniku. Čeprav Koroška nima vinogradov, je Martinovo v Šmartnem velik praznik.

V Šmartnem že 26 let pripravljajo Martinove dneve, ki povezujejo tri vaške skupnosti: Šmartno, Legen in Turiško vas. V tednu od 8. 11. 2022 in do 13. 11. 2022, ko se bo Martinov teden zaključil z velikim družabnim srečanjem s pokušino “kisle župe” ter domačega piva Timebrewery, se bodo zvrstile številne prireditve.

Šmartno je kraj zanimivih zgodb in zanimivosti: Martinovi dnevi v Šmartnem so do sedaj odpadli le trikrat: dvakrat zaradi korone, pred leti pa enkrat zaradi velikih poplav, ko so ves denar namenili za sanacijo. Šmartno je 200 let starejši od Slovenj Gradca, ki je mestna občina.

Čas martinovega je tudi čas, ko so se poravnali dolgovi, pravde. Ta dan so včasih poimenovali kar jesenski pust. Martin po starem ljudskem vedenju velja za jesenskega pusta, za obilno hrano, ki se pripravi na ta dan. Potem se je postilo do božiča.

PROGRAM

Dogodki

Vabljeni na Martinove dneve v Šmartno, ki bodo potekali od 8. 11. 2022 do 13. 11. 2022, s pestrim dogajanjem.