Search
Close this search box.

Plača

Gorenje: Višje plače in božičnica

V Gorenju so vodstvo in sindikat dosegli dogovor o prenovi podjetniške kolektivne pogodbe, ki bo s 1. januarjem 2023 vodila v zvišanje osnovnih plač. V Hisense Europe, pod okrilje katerega sodi Gorenje, bodo v uresničevanje dogovora, ki je temelj za nadaljevanje socialnega dialoga v 2023, vložili skoraj 13 milijonov evrov letno.

Preberi »

ZSSS poziva delodajalce k izplačilu 13. plače ali božičnice

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je ob iztekanju leta delodajalce danes pozvala, da skladno z določili kolektivnih pogodb in drugih dogovorov med socialnimi partnerji ter s sprejetimi merili novembra in decembra zagotovijo izplačilo dela plače iz naslova uspešnosti poslovanja, torej 13. plače, božičnice ali letne nagrade.

Preberi »

Najvišja neto plača v Podlehniku, najbolj delovno aktivni v Kranjski Gori

Eden od pokazateljev razvitosti občine je povprečna mesečna neto plača. Ta je bila po zadnjih znanih podatkih najvišja v občini Podlehnik, sledita Ljubljana in Novo mesto. Najnižjo povprečno neto plačo so imeli v Gornjih Petrovcih. K razvitosti občine prispeva tudi delovna aktivnost. Ta je bila najvišja v Kranjski Gori, najnižja v Kuzmi.

Preberi »

Minimalna plača bo v letu 2023 znašala vsaj 850 evrov neto

Kakšen bo postopek zvišanja minimalne plače, se Ekonomsko-socialni svet (ESS) še ni uskladil. Danes so socialni partnerji opravili prvo razpravo o tem vprašanju in se dogovorili, da jo bodo nadaljevali prihodnji petek. Že zdaj pa je jasno, da bo minimalna plača v letu 2023 znašala vsaj 850 evrov neto, je povedal minister Luka Mesec.

Preberi »

8 nasvetov, kako si izpogajati boljšo plačo

Za mnoge iskalce zaposlitve je najtežji del postopka pogovor o plači in plačnih pričakovanjih. To neprijetnost nekateri delodajalci naslovijo na začetku, ob objavi razpisa ali oglasa za delovno mesto, kjer je ta informacija že takoj vključena. Veliko pogostejša praksa pa je, da poleg ponudbe za delo ni navedenega tudi plačila zanj.

Preberi »

Premier Robert Golob napovedal zvišanje pokojnin in minimalne plače

Premier Robert Golob je na prvi dan redne seje DZ dejal, da bo vlada v četrtek obravnavala predlog, po katerem se bodo pokojnine redno uskladile za 4,5 odstotka. Predlog je po njegovih besedah že v vladnem postopku. Poleg tega je napovedal, da bodo na Ekonomsko-socialni svet posredovali predlog, da se za tak odstotek zviša tudi minimalna plača.

Preberi »

Sindikat Skei s pobudo za pogajanja o dvigu plač

Sindikat kovinske in elektroindustrije (Skei) Slovenije je na delodajalce naslovil pogajalske zahteve za dvig plač in izplačilo draginjskega dodatka. “Zahteva je šestodstotni dvig osnovnih plač z novembrom in izplačilo enkratnega draginjskega dodatka v višini 300 evrov za naše člane,” so danes sporočili.

Preberi »