Najvišja neto plača v Podlehniku, najbolj delovno aktivni v Kranjski Gori

Eden od pokazateljev razvitosti občine je povprečna mesečna neto plača. Ta je bila po zadnjih znanih podatkih najvišja v občini Podlehnik, sledita Ljubljana in Novo mesto. Najnižjo povprečno neto plačo so imeli v Gornjih Petrovcih. K razvitosti občine prispeva tudi delovna aktivnost. Ta je bila najvišja v Kranjski Gori, najnižja v Kuzmi.

V letu 2021, na katerega se nanašajo zadnji znani podatki Statističnega urada RS, je bila povprečna mesečna neto plača na zaposleno osebo v Sloveniji 1270 evrov. Nad tem povprečjem je bilo le 25 od 212 občin.

Najvišja povprečna mesečna neto plača je bila v občini Podlehnik, in sicer 1529 evrov. Sledita Ljubljana (1442 evrov) in Novo mesto (1434). Najnižjo povprečno neto plačo so imeli v občinah Gornji Petrovci (887 evrov), Hodoš (943) in Turnišče (960).

Župan občine Podlehnik Sebastian Toplak pravi, da metodologije za izračun povprečne neto mesečne plače v občinah ne pozna, tako da lahko zgolj sklepa, zakaj se je občina znašla na vrhu seznama. So pa imeli v občini, ki ima okoli 1800 prebivalcev, že v preteklosti nekoliko višjo povprečno plačo, je dejal za STA.

Najvišja povprečna neto plača v Podlehniku gre po njegovi oceni najverjetneje na račun nekaj dobro stoječih podjetij s sedežem v Podlehniku in na mejnem prehodu Gruškovje, dvig v letu 2021 pa je verjetno tudi poslecia covidnih dodatkov, kolikor so se ti prištevali k povprečni mesečni plači. V naši občini je namreč sedež dveh policijskih postaj, Podlehnik in Mejni prehod Gruškovje, kjer je okoli 150 zaposlenih. Na mejnem prehodu je še nekaj drugih javnih uslužbencev. K temu je treba prišteti še osnovno šolo ter vrtec z okoli 70 zaposlenimi,” pravi župan.

Ob tem je treba opozoriti, da se podatki o povprečni mesečni neto plači v posamezni občini nanašajo na plače oseb, ki v občini delajo, ni pa nujno, da v njej tudi živijo.

Eden od faktorjev, ki vplivajo na razvitost občin, je tudi stopnja delovne aktivnosti, ki pove, kolikšen delež za delo sposobnih je delovno aktivnih. Po podatkih Sursa je imela po zadnjih znanih podatkih najvišji delež delovno aktivnih občina Kranjska Gora, kjer je delalo 75,9 odstotka za delo sposobnih. Sledita občini Ivančna Gorica (74,8) in Bloke (74,7).

Najnižjo stopnjo delovne aktivnosti so imele občine Kuzma (35,9-odstotno), Rogašovci (38,2) in Apače (45,8). Na ravni države je bila sicer delovna stopnja aktivnosti v letu 2021 66,7 odstotna. Nad tem povprečjem je bila dobra polovica vseh občin.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije