
Na debeli četrtek na mizi znova mastne pustne dobrote
Debeli četrtek je dan, s katerim se začenja pustno rajanje in tudi oblaganje miz s pustnimi dobrotami.
Debeli četrtek je dan, s katerim se začenja pustno rajanje in tudi oblaganje miz s pustnimi dobrotami.
Trgovske verige so že januarja z reklamami za krofe napovedovale pust. Današnji debeli četrtek pa bo čas za mastne pustne jedi tudi v skladu s kulturno dediščino. Ta pravi, da se mora miza na ta dan šibiti pod pustnimi dobrotami. V nekaterih prijateljskih druščinah velja, da tisti z največ kilogrami plača krofe za vse.
Pekarna Zorman z več kot 30. letno tradicijo skrbi za sladke poslastice med najbolj šaljivim časom leta, da je Pust takšen, kot se spodobi – tudi masten okoli ust.
Pekarna Zorman z več kot 30. letno tradicijo skrbi za sladke poslastice med najbolj šaljivim časom leta, da je Pust takšen, kot se spodobi – tudi masten okoli ust.
V pustnem času ima na mizi osrednje mesto krof. Za pripravo potrebujemo pšenično moko, katere povprečna drobnoprodajna cena za kilogram je bila lani 0,74 evra. Prav tako potrebujemo jajca. Za deset kokošjih jajc je bilo lani v povprečju treba odšteti 2,02 evra ali 12,2 odstotka več kot leto prej. Liter jedilnega olja pa je bil lani petino dražji.
Čeprav bodo pustovanja po Sloveniji tudi letos krojili epidemiološki ukrepi, bodo nekateri manjši dogodki že potekali tudi v živo neposredno pred občinstvom. Tradicionalnih množičnih povork, kakršna sta Kurentovanje na Ptuju in karneval v Cerknici, pa tudi letos ne bo, maškare bodo odganjale zimo prek spleta ali televizije.