Na Koroškem letos tradicionalnih pustnih karnevalov ne načrtujejo. V Slovenj Gradcu bo potekal prek spleta

Čeprav bodo pustovanja po Sloveniji tudi letos krojili epidemiološki ukrepi, bodo nekateri manjši dogodki že potekali tudi v živo neposredno pred občinstvom. Tradicionalnih množičnih povork, kakršna sta Kurentovanje na Ptuju in karneval v Cerknici, pa tudi letos ne bo, maškare bodo odganjale zimo prek spleta ali televizije.

Kurentovanje k ohranjanju tradicije nagovarja preko digitalnih vsebin

Ptujsko Kurentovanje bo namesto tradicionalnega programa, ki je v najstarejše slovensko mesto vsako leto privabil večtisočglavo množico, že drugo leto zapored večinoma ponujalo le dogodke, ki bodo širši javnosti dostopni na spletu ali televiziji. Začelo se je s Kurentovim skokom 2. februarja, osrednji program pa bo potekal od sobote, ko bodo na spletu predvajali tradicionalno predajo oblasti med županjo in princem karnevala. Ta bo mestu vladal do 1. marca.

“Zelo sem se veselil letošnjega leta, žal pa bom tudi letos primoran svoje obveznosti izvesti v zelo omejeni obliki,” je ob tem povedal princ ptujskega karnevala Hinko Šoštarič.

Program 62. Kurentovanja je zasnoval Zavod za turizem Ptuj pod sloganom Zvesti tradiciji, zazrti v prihodnost. V živo bodo po besedah direktorice Tanje Srečkovič Bolšec izvedli le manjše dogodke, kot so otroške ustvarjalnice, drsanje v maskah in projekcija filma Čas kurentov, sicer pa ohranjajo tradicijo z razstavo etnografskih pustnih likov in mask v mestnih izložbah, razstavo pustnih znamk v Grand hotelu Primus in digitalnimi turističnimi vodenji po Ptuju.

Tudi letos so že izbrali naj ptujski pustni krof. Zmago sta odnesli Anica Bezjak in Turistična kmetija Toplak iz Juršincev. Na pustno nedeljo 27. februarja, ko je ponavadi vrhunec Kurentovanja z veliko mednarodno povorko v središču Ptuja, pa bodo tako kot lani predvajali posebno televizijsko oddajo.

V Cerknici na ogled maketa pustnega karnevala

Množična pustna povorka odpade tudi v Cerknici. “Žal tudi letos ne bo tradicionalnega pustnega dogajanja v Cerknici, vseeno pa pust bo. Nekaj dogodkov bomo izpeljali, kar nekaj vsebin pa bo tudi na spletu,” je za STA povedal predstavnik organizatorjev Aljaž Červek.

V pustnem tednu, ki se začne 24. februarja, bo oblast tradicionalno prevzel Župan Butalski in vzpostavil Butale – obljubljeno deželo. Uvodni dogodek, žaganje babe, bo pred omejenim številom gledalcev v Kulturnem domu Cerknica, kjer bo v naslednjih dneh ob večerih tudi tekel program TV Čohovo. “Tam lahko vzdržujemo medsebojno razdaljo in izpolnjujemo pogoj PCT, torej Pust Cel Teden,” je dodal Lojz Pustni.

Že zdaj si je mogoče v centru za obiskovalce ob Cerkniškem jezeru ogledati maketo pustnega karnevala, zaključek dogajanja pa bo na pepelnično sredo 2. marca s Pokopom Pusta, prav tako v ožjem krogu udeležencev.

Na pustno soboto obhod škoromatov iz Hrušice

Medtem ko bo cerkljanska laufarija le v spletni obliki, se bodo škoromati, ki ohranjajo pustne običaje v brkinskih vaseh, na pustno soboto vendarle podali na obhod. “Po lanskem premoru bomo škoromati iz Hrušice letos znova opravili poberijo po domači vasi. Gre za glavni dogodek vsakoletne škoromatije, ko se škoromati zberemo sredi vasi in v povorki krenemo križem po vasi,” je za STA pojasnil član organizacijskega odbora Danijel Cek.

Zaradi omejitev, ki veljajo zaradi epidemije novega koronavirusa, bomo pred dogodkom opravili testiranje vseh odraslih udeležencev, kako bo potem s skupno večerjo, pa se bomo še odločili. Če bodo razmere dopuščale, jo bomo pripravili še na pustno soboto zvečer, če ne, pa enkrat kasneje,” je dodal. Opravili bodo tudi pogreb pusta 2. marca.

V mestih le manjša pustovanja in obhodi kurentov

Večjih pustnih sprevodov, ki so bili pred epidemijo stalnica ob pustu na ulicah vseh slovenskih mest, letos niso napovedali. Večinoma bodo organizirana le pustovanja z omejenim številom udeležencev, predvsem otrok, posamezni pustni liki, na primer kurenti, pa že te dni obiskujejo številne kraje.

Eden redkih krajev, kjer so napovedali pustno povorko na prostem za širšo javnost, je Novo mesto, kjer bo na pustno soboto, 26. februarja, karneval s pustno povorko in animacijskim programom za najmlajše. Povorka se bo začela na igrišču pri Osnovni šoli Grm, osrednja točka pa bo Glavni trg, kjer bo tudi pustno obarvana tržnica z razvedrilnim programom.

Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor bo tako kot lani na pustni torek postavila foto točke na mariborskem Glavnem trgu, kjer se bodo lahko predstavile posamezne maškare. Za omejeno število udeležencev bo v Vetrinjskem dvoru 26. februarja pustno rajanje za otroke in družine, dan kasneje pa še v Narodnem domu Maribor.

Istrska pustna povorka v Kopru je odpovedana, prav tako Zmajev karneval v Ljubljani. Tudi na Koroškem letos večjih oz. tradicionalnih pustnih karnevalov ne načrtujejo, bodo pa za nekaj pustnega vzdušja že to soboto poskrbeli kurenti. V Vuzenici pričakujejo “korante iz Rogoznice”, 26. februarja pa bodo kurenti med drugim obiskali Črno na Koroškem in Kotlje.

Pustni karneval v Slovenj Gradcu bo potekal prek spleta. Na Velenjskem gradu pa bodo otroci 28. februarja spoznavali pustne šege in navade in ustvarjali v pustni delavnici.

Pripravila Andreja Seršen Dobaj

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije