Search
Close this search box.

Zveza geografov Slovenije ob stoletnici podrobneje o Koroški

Zveza geografov Slovenije obeležuje sto let. Od ustanovitve leta 1922 skrbi za razvoj in popularizacijo geografije prek strokovnih predavanj, organizacije strokovnih ekskurzij ter priprave didaktičnih gradiv. Jubilej bodo obeležili v Slovenj Gradcu, kjer se danes začenja 23. zborovanje slovenskih geografov.

“Slovenski geografi s ponosom lahko rečemo, da imamo organiziran študij geografije na ljubljanski univerzi vse od njene ustanovitve leta 1919, hkrati pa leta 2022 praznujemo tudi stoletnico naše društvene organiziranosti, ki sovpada s stoletnico Mednarodne geografske zveze. Virus, s katerim se spopadamo od konca lanske zime, je naše 23. zborovanje potisnil prav v praznično leto slovenskih geografov in vseh geografov sveta,” je ob jubileju zapisal predstavnik zveze Stanko Pelc.

Tradicionalno srečanje članov krovne stanovske organizacije slovenskih geografov je namenjeno predstavitvi najnovejših dosežkov na področju geografskih raziskav.

V središču zanimanja bo tokrat Koroška, kjer so se geografi zadnjič zbrali pred 52 leti. Regija se sooča s številnimi izzivi, ki so posledica naravnih in družbenih razmer, obrobnega in obmejnega položaja ter zgodovinskega razvoja, izpostavljajo v Regionalni razvojni agenciji (RRA) Koroška.

Uvodna nagovora bosta imela župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler in direktorica RRA Koroška Karmen Sonjak. Opoldne vabijo na okroglo mizo z naslovom Kdo vodi koga? Stroka politiko ali politika stroko?, sobota pa bo namenjena ekskurziji po Geoparku Karavanke.

Ob zborovanju je izšla znanstvena monografija o Koroški, ki obravnava preteklost pokrajine, predvsem pa njene trenutne naravne in družbenogeografske prvine ter izzive, s katerimi se pokrajina srečuje. Med drugim se prispevki nanašajo na ime, meje in identiteto Koroške, novejši regionalni razvoj koroške statistične regije, rudarstvo in železarstvo v kulturni pokrajini Mežiške doline, oživitev čezmejnega avtobusnega javnega potniškega prometa in Koroško v slovenskih učbenikih.

Po navedbah Pelca je ena od temeljnih nalog slovenskih geografov poglabljati znanje o Sloveniji in njenih pokrajinah ter skrbeti za čim širše poznavanje njihovih značilnosti in procesov, ki jih neprestano preoblikujejo. “Knjiga, ki je pred vami, pomeni pomembno obogatitev poznavanja Koroške, kakršna je bila, kakršna je in do določene mere tudi kakršna pričakujemo, da bo,” je zapisal v omenjeni znanstveni monografiji.

Dogodki