Search
Close this search box.

Znan vzrok požara v Lesoteki v Šentjanžu

V podjetju je zagorelo 27. decembra lansko leto.

Kot so sporočili iz podjetja Lesoteka d. o. o., so imeli v letošnjem letu načrtovano končno izvedbo investicije, s katero bi v podjetju pridobili novo in zmogljivejšo žago v Šentjanžu, a je 27. decembra 2022, okoli 18. ure prišlo do požara v prostorih njihove hale. Zagorelo je v kabinskem prostoru, kjer operater upravlja z žagami. Požar se je potem razširil na celotno halo, v kateri so stali stroji z elektro opremo in hidravličnimi napeljavami. Tam sta se nahajali tudi verižni transporterji  za oblan in žagan les. Med požarom je bil poškodovan tudi del strešne konstrukcije, celotna streha in obodne stene, na srečo pa se požar ni razširil izven hale, saj so gasilci še pravočasno omejili požar.

Na kraju požara je bilo med intervencijo 76 gasilcev iz šestih prostovoljnih gasilskih društev, prav tako pa so ogled na pogorišču naslednje jutro opravili kriminalisti, ki so ugotovili, da je tuja krivda za nastanek požara izključena.

Najverjetneje je požar povzročil kratki stik na električni napeljavi znotraj prostorov.

V podjetju Mebor v Železnikih, kjer izdelujejo stroje za razrez lesa, so zaradi nezgode v Lesoteki takoj pripravili ponudbo za odkup njihove linije s tračno žago, večlistno krožno žago in robilnikom, kar bo po čiščenju in odstranitvi ostankov požara v najkrajšem možnem času možno namestiti v obstoječo halo. Na tak način bodo v podjetju imeli izpad proizvodnje zgolj v času, ko se bo nameščala nova žaga.

Prav tako so sporočili, da z dobavitelji opreme na Švedskem sočasno tečejo pogovori o dobavi opreme za predvideno investicijo v linijo, ki je bila planirana v lanskem letu, do konca tega leta. Investicija v celoti znaša približno 12 milijonov evrov, zagotovila pa bo produkcijo razreza 100 000 kubičnih metrov hlodovine na letni ravni, v enoizmenskem delovnem času. Na novi liniji bo omogočen razrez hlodovine debeline od 10 do 100 cm, Mebor pa s svojo žago zagotavlja razrez letne kapacitete v višini 18 000 kubičnih metrov hlodovine. Na tej liniji bodo ostali tudi vsi doslej zaposleni, ki so začasno prerazporejeni na druga delovna mesta ali pa so na začasnem čakanju na delo, saj si v podjetju Lesoteka želijo, da bi ohranili število zaposlenih na tem nivoju.

V podjetju predvidevajo, da bo proizvodnja nemoteno stekla v eni izmeni predvidoma v letu 2024.

Ker je odkup gozdno-lesnih sortimentov eno od najpomembnejših področij podjetja, se bo zaradi investicije povečala tudi količina odkupa lesa. Zaradi večje kapacitete razreza na lastni žagi bo potrebno zagotoviti tudi zadosten vhod surovin, zato si prizadevajo, da so njihove odkupne cene in plačilni pogoji med najvišjimi v regiji.

Žagarstvo je osnovna dejanovnost podjetja Lesoteka d. o. o., iz tega pa izhajajo osnovni produkti za nadaljnjo predelavo v njihovi peletni liniji, trgovini, pri uporabi lesa za embalažo in kot končni produkti pri gradnji masivnih lesenih objektov v podjetju Lesoteka Hiše, zato bodo za to potreben les dobavljali iz drugih žagarskih objektov, da do zastoja na tržnem področju, tako v trgovinah kot v proizvodnji ostalih sortimentov ne bo.

Vir: Lesoteka d. o. o.

Več iz istega kraja

V podjetju je zagorelo 27. decembra lansko leto.