Search
Close this search box.

Vse, kar morate vedeti o zavarovanjih

Danes so nam na voljo različne vrste zavarovanj, ki jih lahko sklenemo z različnimi zavarovalnicami. Njihov osnovni namen je, da si zagotovimo finančno in socialno varnost, kar pa je odvisno od vrste zavarovanja, ki smo ga sklenili.

Zavarovanja delimo v različne vrste glede na:

  • predmet zavarovanja – osebe, premoženje, krediti;
  • način odločanja – prostovoljno, obvezno;
  • panogo – osebna, nezgodna, kasko, kreditna, premoženjska …

Čeprav imajo zavarovanja različen predmet zavarovanja, pa je njihov osnovni koncept zelo podoben.

Ob sklenitvi zavarovanja, podpišete z izbrano zavarovalnico zavarovalno pogodbo, s katero se zavežete, da boste plačevali zavarovalno premijo – plačate jo lahko v enem znesku ali mesečno oziroma po obrokih.

Zavarovalnica pa se na drugi strani zaveže, da vam bo v primeru škodnega dogodka ali doživetja izplačala zavarovalno vsoto – to je znesek, za katerega ste zavarovali sebe in svoje premoženje.

Sestavni del pogodbe je zavarovalna polica, na kateri so zapisani vsi podatki in informacije o zavarovanju, ki je prilagojeno vašim potrebam.

Življenjsko zavarovanje

Življenjsko zavarovanje je prostovoljno osebno zavarovanje, ki ga sklenemo z namenom, da sebi in našim bližnjim zagotovimo finančno varnost. V tem primeru se lahko zavarujemo za primer invalidnosti, poškodb, bolezni ali smrti, odvisno od našega življenjskega sloga in potreb.

Življenjsko zavarovanje pa je lahko tudi način varčevanja, zato poznamo različne oblike naložbenih življenjskih zavarovanj, s katerim lahko privarčujemo nekaj denarja ali za pokojnino ali za druge večje finančne izdatke.

Pri sklenitvi življenjskega zavarovanja je potrebna določena previdnost, saj se ponudbe med zavarovalnicami zelo razlikujejo in se vam lahko vsaka prekinitev takšnega zavarovanja finančno močno pozna.

Nezgodno zavarovanje

Nezgodno zavarovanje je prav tako osebno zavarovanje, ki ga sklenete z izbrano zavarovalnico na prostovoljni ravni. Zavarovanje je namenjeno finančnemu izpadu v primeru manjše ali hujše nezgode, kot so na primer zlom, izpah ali celo invalidnost.

V primeru škodnega dogodka vam zavarovalnica izplača odškodnino, dnevno nadomestilo, bolnišnično nadomestilo, stroške zdravljenja, stroške pogrebnine ali zavarovalno vsoto v primeru nezgodne smrti, kar pa je odvisno od zavarovalne pogodbe. V njej je določen tudi višina premije in odškodnine, kot tudi način uveljavljanja.

Premoženjsko zavarovanje za hišo ali stanovanje

Premoženjsko zavarovanje za hišo ali stanovanje je prav tako prostovoljno in z njim kot lastnik nepremičnine uveljavlja povrnitev škode v primeru potresa, poplave, udara strele, požara in drugih nevarnosti.

Pri sklenitvi premoženjskega zavarovanja ni nujno, da vse nevarnosti vključite v zavarovalno pogodbo. Kakšno premoženjsko zavarovanje boste sklenili, je med drugim odvisno tudi od območja kjer živite in stopnje tveganja za pojav določene nevarnosti.

S sklenitvijo premoženjskega zavarovanja vplačate letno premijo. ko pride do škodnega dogodka pa vam zavarovalnica glede na vse dokaze, ki ste jih predložili, izplača dogovorjeno odškodnino.

Avtomobilsko zavarovanje

Zavarovanje avta je eno redkih zavarovanj, ki ga je potrebno skleniti vsako leto znova, običajno ob preteku registracije vozila. Poznamo več vrst avtomobilskih zavarovanj, ki imajo različna kritja:

  • Obvezno zavarovanje avtomobilske odgovornosti (AO): To je obvezno zavarovanje avta, brez katerega ne morete registrirati vozila in se voziti v prometu. Zavarovalnica v tem primeru krije materialno in nematerialno škodo, ki ste jo kot lastnik vozila povzročili tretjim osebam in obratno.
  • Zavarovanje AO+: To je prostovoljno zavarovanje, ki poleg avtomobilske odgovornosti krije tudi poškodbe voznika, povzročitelja prometne nesreče.
  • Kasko zavarovanje: Zavarovanje avtomobilskega kaska je prav tako prostovoljno. Ta vam zagotavlja povrnitev škode v primerih, ko ste za nastalo škodo odgovorni sami ali pa nanjo niste imeli vpliva (toča, stekla, parkirišča, nalet divjadi,…).

Zdravstveno zavarovanje

Med zavarovanji, ki so za ljudi obvezna oziroma nujna, je tudi zdravstveno zavarovanje. Tudi v tem primeru poznamo več različnih vrst zavarovanj, ki se med seboj razlikujejo glede na odločanje in zavarovalna kritja:

  • Osnovno zdravstveno zavarovanje: To je obvezno zavarovanje, ki ga ne sklepate pri zavarovalnici, ampak ga plačuje vaš delodajalec preko prispevkov iz plače.
  • Dopolnilno zdravstveno zavarovanje: To je prostovoljno zavarovanje, ki ga sklenete pri zavarovalnici in krije razliko do polnih stroškov zdravstvenih storitev, vključno z nekaterimi zdravili na recept in medicinskimi pripomočki.
  • Nadstandardna zdravstvena zavarovanja: Tudi to so prostovoljna zdravstvena zavarovanja, ki krijejo nadstandardni obseg kritij, ki ga ne pokrivata niti osnovno niti dopolnilno zavarovanje. To je lahko drugo zdravniško mnenje, hitrejši dostop do specialistov, zdravljenje v tujini in še mnogo drugega.

Poskrbite za svojo socialno in finančno varnost

V množici različnih zavarovanj se marsikdo sprašuje, katera je priporočljivo skleniti. Poleg avtomobilskega zavarovanja odgovornosti in osnovnega zdravstvenega zavarovanj, ki sta obvezna, je skoraj nujno potrebno skleniti tudi premoženjsko zavarovanje in dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Če pa želite poskrbeti za popolno socialno in finančno varnost sebe in svojih bližnjih, potem nikakor ne pozabite tudi življenjsko zavarovanje, nezgodno zavarovanje in avtomobilsko kasko zavarovanje – seveda pa je vse odvisno od vaših potreb in življenjskega sloga.

Dogodki

Danes so nam na voljo različne vrste zavarovanj, ki jih lahko sklenemo z različnimi zavarovalnicami. Njihov osnovni namen je, da si zagotovimo finančno in socialno varnost, kar pa je odvisno od vrste zavarovanja, ki smo ga sklenili.