Search
Close this search box.

Hrvaška pripravljena sprejeti bolnike s covidom iz Češke in Slovaške

Hrvaška je pripravljena oskrbeti po deset bolnikov s covidom-19 iz Češke in Slovaške, je danes tvitnil hrvaški premier Andrej Plenković. V teh dveh državah se soočajo s preobremenjenostjo zdravstvenega sistema zaradi velikega števila covidnih bolnikov. Praga in Bratislava sta že zaprosili nekatere evropske države za pomoč.

Plenković je danes potrdil, da se je pogovarjal s premierjema Češke in Slovaške, Andrejem Babišem in Igorjem Matovičem. “Izrazil sem pripravljenost Hrvaške, da bi v primeru potrebe, oskrbeli po približno deset covidnih bolnikov iz Češke in Slovaške, glede na pritisk na njihove zdravstvene ustanove,” je na Twitterju sporočil predsednik hrvaške vlade. “Hrvaška je solidarna s članicami EU v boju proti covidu-19”, je še zapisal.

Češka je danes poslala na zdravljenje na Poljsko 68-letno covidno bolnico kot prvo, ki se bo zdravila v tujini. Na prošnjo Češke na pomoč pri zdravljenju bolnikov s covidom-19, sta pozitivno odgovorili tudi Nemčija in Švica. V češki bolnišnicah je okoli 8500 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 1789 v resnem stanju in potrebujejo pomoč ventilatorja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prvih pet covidnih bolnikov je na zdravljenje na Poljsko in v Nemčijo konec prejšnjega tedna poslala Slovaška, so potrdili v soboto v Bratislavi. Kot so dodali, sta Varšava in Berlin ponudili po deset bolniških postelj za covidne bolnike iz Slovaške.