Search
Close this search box.

V Šmartnem ob Paki pripravljajo 33. likovno delavnico Šmartno z naslovom Geoforma

Med 9. in 18. avgustom 2019 bo v Mladinskem centru v Šmartnem ob Paki potekala že 33. likovna delavnica Šmartno, ki jo bo vodil akademski slikar Dušan Fišer. Udeležilo se je bo blizu deset likovnih ustvarjalk, izhodiščna tema letošnje delavnice, ki jo organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), pa je geometrija. Več kot teden trajajoč ustvarjalni proces se bo sklenil z zaključno razstavo, ki se bo odprla v soboto, 17. avgusta 2019, ob 20. uri, v Dvorani Marof MC Šmartno ob Paki. Septembra pa si bo na delavnici ustvarjena dela mogoče ogledati v razstavišču Muzeja Velenje na Velenjskem gradu.

Tradicija likovnih delavnic Šmartno sega v leto 1986, ko je bila pod okriljem takratne Zveze kulturnih organizacij Slovenije organizirana prva likovna kolonija v Šmartnem v Goriških Brdih. Kasneje se je preimenovala v likovno delavnico in v tej obliki poteka še danes. Leta 2010 se je preselila v Šmartno ob Paki. Vse od začetka, dobra tri desetletja, je namen delavnic omogočiti ljubiteljskim likovnikom raziskovanje in preizkušanje različnih sodobnih likovnih načinov ter praks.

Postavitev Šmartno 2017.

Značilnost likovnih delavnic Šmartno je skupinsko delo, v okviru skupaj dogovorjenih formalnih izhodišč pa vsak udeleženec išče svoj individualni izraz. Delo je intenzivno in poglobljeno, izjemno pomembna pa je vloga mentorja, ki med procesom ustvarjanja zastavlja vprašanja in pomaga pri iskanju odgovorov. Rezultat takega ustvarjalnega druženja je inovativna razstava, praviloma drugačna od vsega, kar razumemo pod oznako ljubiteljsko ustvarjanje.

Likovna delavnica Šmartno 2017.

Udeleženke 33. likovne delavnice Šmartno:

  • Alenka Venišnik (Brežice),
  • Edita Marija Černelč (Ljubljana),
  • Irena Hribar Schmidt (Ottawa, Kanada), 
  • Marija Vanda Sajovic Verbole (Kamnik),
  • Pika Seničar (Sveti Štefan),
  • Rowena Božič (Bled),
  • Tanja Sokolov-Boh (Škofja Loka)
  • Veronika Židanek (Radomlje).

Izhodiščna tema je vsako leto drugačna. Lanska tema je bila mitologija, leto poprej letenje in leta 2016 živali, za letošnjo delavnico pa je mentor Dušan Fišer izbral naslov GEOFORMA. Udeleženke delavnice so bodo poglobile v ustvarjalno raziskovanje geometrije in geometrijskih oblik ter v preoblikovanje in abstrahiranje konkretnih izhodišč, kar zahteva razumski miselni pristop. »Geometrijska racionalnost ponuja široko paleto oblik, struktur, sugestivnosti in iluzij. Raziskovalni proces tako vključuje odkrivanje novih oblik, razvijanje idej in iskanje rešitev, ki omogočajo kompleksne nadgradnje v risbi, sliki, objektu in instalaciji,« pravi Dušan Fišer.

Dušan Fišer (1962) je leta 1989 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorici Metki Krašovec, nato pa je leta 1991 opravil še specialko za slikarstvo pri profesorju Emeriku Bernardu. Kasneje se je študijsko izpopolnjeval v Groningenu na Nizozemskem. Veliko razstavlja v Sloveniji in tujini, od leta 2009 pa vodi tudi razstavišče Tovarna umetnosti v prostorih nekdanje tekstilne tovarne v Majšperku.

Mentor Dušan Fišer.

Kot poudarja organizator, je likovna delavnica Šmartno posebnost v slovenskem likovnem ustvarjalnem prostoru, saj se po konceptu, vsebini in rezultatih bistveno razlikuje od mnogih likovnih kolonij, poletnih likovnih delavnic in šol. To dokazuje tudi pregledni katalog z naslovom Kako narišeš čas, ki je leta 2017 izšel ob tridesetletnici delavnic. Besedila za katalog so prispevali Andreja Koblar Perko, dolgoletna strokovna svetovalka JSKD za likovno dejavnost, ter Dubravka Sambolec in Dušan Fišer, ključna snovalca projekta in mentorja delavnic.

VIR: JSKD

Dogodki

Več iz istega kraja