Search
Close this search box.

Na odboru za delo predvsem o predlagani obveznosti sprejema zaposlitve v šestem protikoronskem zakonu

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je kot zainteresirano telo danes obravnaval predlog šestega protikoronskega zakona za omilitev posledic covida-19. Največ pozornosti je prejel ukrep takojšnje obveznosti sprejema primerne zaposlitve, ki ne bo več nastopila šele po treh mesecih od vpisa v evidenco brezposelnih, kot velja sedaj.

Državni sekretar na ministrstvu za delo Cveto Uršič je poudaril, da jih je pri pripravi predloga vodila ista želja kot pri prejšnjih petih paketih, in sicer hitro in učinkovito ukrepanje. Predlog zajema poenostavljanje postopkov prijave dela na domu ter podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa. Zvišuje tudi povračilo nadomestila plače za čas čakanja na delo doma, in sicer za vloge, vložene od novembra.

Veliko pozornosti je dobil člen predloga, ki spreminja pogoje za zavrnitev zaposlitve za iskalce dela, prijavljene na Zavodu RS za zaposlovanje. Obveznost sprejema zaposlitve bo, če bo predlog sprejet, nastopila takoj po prijavi na zavod. Kot je pojasnil Uršič, gre ukrep v smeri zaposlovanja v domovih za starejše in za institucionalno varstvo.

Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek je opozoril, da je obravnavani predlog prvi interventni zakon, o katerem ni potekal socialni dialog in rešitve niso bile usklajene s sindikati. Izrazil je nasprotovanje spremembi napotitve na delo brezposelnih, saj se s tem posega na področje zakona o delovnih razmerjih, ki se doslej po njegovih besedah še ni spreminjal brez socialnega dialoga.

Tudi izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Andrej Zorko je ugotavljal, da to ne bo imelo želenega učinka v obliki lažjega iskanja kadra za socialne in zdravstvene storitve, saj je takšen kader že zaseden, brezposelne osebe pa takšnega znanja nimajo. “To je že šesti protikoronski zakon, ki na prvo mesto postavlja gospodarstvo in ne človeka,” je dejal. Marjan Meglič iz Sindikata delavcev v zdravstveni negi pa je člane odbora opozoril na pomanjkanje kadra. “Tudi mi smo mnenja, da si dodatke zaslužijo vsi, ki so izpostavljeni,” je poudaril.

Predstavniki sindikatov pa niso bili vabljeni na današnjo sejo odbora za finance, ki bo v nadaljevanju dneva predlog zakona obravnaval kot matično delovno telo, je dejal vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, ki je dodal, da v predlogu zakona ni dovolj jasna kompenzacija za zaposlene, ki zaradi zaustavitve javnega prevoza ne morejo priti na delo.

Državni sekretar je očitke o kršitvi socialnega dialoga zavrnil kot neutemeljene. “Imamo težave, ko zavod povabi brezposelne na razgovor, pa ne pridejo,” pa je pojasnil razloge za spremembo obveznosti sprejema primerne zaposlitve.

Predloge je podprla Mojca Žnidarič (SMC), ki je delala na zavodu za zaposlovanje in na podlagi svojih izkušenj pojasnila, zakaj se ji zdi predlagana ureditev primerna. “Delavce potrebujemo takoj,” je dejala.

Jerca Korče (LMŠ) pa je izpostavila del predloga, po katerem bo verski uslužbenec “na lepe oči dobil 700 evrov, na drugi strani pa so mladi kot izgubljena generacija, ki ne potrebuje univerzalnega socialnega dodatka”.

Po njenem mnenju se zdi, kot da se namenoma iz kroga pomoči izpušča določene družbene skupine. Violeta Tomić (Levica) pa je ugotavljala, da so verski uslužbenci “izenačeni s samostojnimi podjetniki, ki morajo dokazovati izpad prihodkov”. Nasprotovala je tudi možnosti, da bi sedmi protikoronski zakon prinesel zamrznitev minimalne plače, kot to želijo delodajalci.

Levica je pripravila šest predlogov dopolnil, vendar jih odbor ni sprejel. Med drugi so želeli zvišati dodatke za zaposlene v socialno-varstvenih zavodih.

Jožef Lenart (SDS) pa je zavrnil očitke, da predlog ni “usmerjen k ljudem”. “Kaj pomeni, če ohranjamo gospodarstvo in delovna mesta? Potem so ti ukrepi posredno prek ohranitve delovnih mest usmerjeni k ljudem. Kaj je slabše od tega, da človek izgubi delo in se financira z nadomestili,” se je vprašal.

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je kot zainteresirano telo danes obravnaval predlog šestega protikoronskega zakona za omilitev posledic covida-19. Največ pozornosti je prejel ukrep takojšnje obveznosti sprejema primerne zaposlitve, ki ne bo več nastopila šele po treh mesecih od vpisa v evidenco brezposelnih, kot velja sedaj.