Policisti opozarjajo: pojavljajo se goljufije na spletu

office-620822_1920

Policisti Policijske postaje Velenje so v zadnjem času obravnavali več kaznivih dejanj Uporabe ponarejenega negotovinskega plačilnega sredstva po členu  247-1  KZ-1, ko je storilec zlorabil bančne kartice oškodovancev.

Z zbiranjem obvestil so ugotovili, da so oškodovani pri brskanju po spletnih straneh prejeli obvestilo, da lahko sodelujejo v nagradni igri in pri tem dobijo telefon višjega cenovnega razreda. Ob kliku na obvestilo, se jim je odprla stran, identična spletni strani Telekoma Slovenije. Za sodelovanje v igri je moral uporabnik nakazati 2 evra in sicer tako, da je vnesel podatke o svoji bančni kartici.

Na osnovi tega podatka je neznani storilec zlorabil bančne kartice in opravil spletne nakupe. Policisti opozarjajo, da v kolikor zaznajo takšne ali podobne spletne strani, naj  najprej preverijo pri podjetju, ki naj bi igro oglaševalo ali je to dejansko njihova spletna stran in v kolikor temu ni tako, zadevo naznanijo policiji. Ko zaznajo objavo je smiselno, da naredijo posnetke spletne strani.

Prav tako so policisti Policijske postaje Velenje obravnavali več kaznivih dejanj goljufij,  ko so neznanci preko Facebook profilov ponujali zagotovljene dobitke pri športnih stavah in sicer velike dobitke pri nizkih vplačilih. Pri tem so zahtevali nakazilo denarja preko Wester Union sistema. Po vplačani stavi so sodelujočim poslali dokazila o prejetih dobitkih. Kasneje so od njih zahtevali še nakazila za različne stroške, pred izplačilom dobitka. Komunikacija poteka preko spletne aplikacije Messenger, v zaznanih primerih pa so storilci delovali iz tujine. Tudi v
tem primeru opozarjao, da ne nasedate obljubam o velikih dobitkih, v kolikor ste žrtve tovrstnih kaznivih dejanj zadevo naznanite policiji.

VIR: PU Celje

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.