Search
Close this search box.

V slovenjgraški porodnišnici do zdaj uspešno izvedli 35 porodov v vodi

Leta 2017 je Porodnišnica Slovenj Gradec dobila nove sodobne prostore. Porodnice tam ne rojevajo več le klasično, v postelji in leže, ampak imajo na izbiro kar nekaj različnih možnosti. Ena izmed izbir je tudi lajšanje bolečin v vodi in porod v vodi.

V slovenjgraški bolnišnici omogočajo porodnicam lajšanje bolečin in rojstvo otroka v vodi od leta 2018. Odgovorna babica porodnega bloka Slovenj Gradec Marina Kvržić pove, da je “porod sam po sebi eden najlepših in intimnejših trenutkov v življenju vsake ženske. Vse se začne že z načrtovanjem nosečnosti in zaključi s porodom … In kaj je lahko še boljšega kot to, da se lahko porodnica odloči o različnih načinih poroda, med katere spada tudi porod v vodi.” Doda, da se je za porod v vodi pri njih odločilo 35 porodnic, 43 porodnic pa si je v vodi le lajšalo porodne bolečine.

Kvržićeva doda, da porodnici prepuščajo odločitev kakšen način poroda si želi izbrati “ali želi v vodi tudi roditi ali le lajšati bolečine, porod pa zaključiti na postelji” in razloži, da je najpogostejši razlog za to odločitev v tem, da porodnicam včasih “voda ne zadošča za lajšanje bolečin in želijo še kakšen drug način lajšanja bolečin (ultiva ali epiduralna), večinoma pa so odločitve čisto osebni razlogi, ki jih spoštujemo.”

Pojasni še, da so vse dosedanje izkušnje porodnic enkratne: “Zelo so zadovoljne in porod v vodi opisujejo kot posebno, čudovito izkušnjo, ki bi jo ponovile, sploh porodnice, ki so že prej rodile.” Doda, da je takšen porod prav posebno doživetje tudi za njih. “V porodni sobi ustvarimo mini privatni spa. Prostor nekoliko zatemnimo, ob prijetnih dišavah aromaterapije z eteričnimi olji in pomirjujoči glasbi in v prisotnosti partnerja ustvarimo sproščen in prijeten ambient, ki porodnico pomirja in motivira.”

Porodna soba s porodno kadjo.

Za lajšanje in porod v vodi morajo biti izpolnjeni določeni pogoji. Porodnica, ki želi roditi v vodi, mora biti zdrava, nosečnost mora potekati brez zapletov in s pričetkom poroda ob terminu, izključeni morajo biti vsi medicinski razlogi. Tudi takrat, ko so izpolnjeni vsi pogoji, se včasih tekom različnih faz poroda zgodi, da pogoji niso več idealni in morajo porod zaključiti izven vode, pojasni Kvržićeva in doda, da o tem odločita zdravnik in babica.

V kadi si lahko porodnica lajša bolečine ali rodi v vodi.

Porod v vodi je brezplačen, potrebno pa je samoplačniško testiranje za HIV ter hepatitis C, saj pri tej vrsti poroda obstaja večja možnost okužbe za babico in otroka. Testiranje se lahko opravi v Centru za transfuzijsko dejavnost v Slovenj Gradcu. Za porod v vodi se je potrebno naročiti za posvet v Splošno porodnišnico Slovenj Gradec v Perinatalni dnevni center, kjer podajo vse potrebne informacije.

Kvržićeva za konec pove, da letos v času epidemije in varnostnih ukrepov, ki so jih morali sprejeti med marcem in majem niso omogočali poroda v vodi. V letošnjem letu je tako rodilo že sedem porodnic, bolečine pa si jih je lajšalo pet, prav tako sta bila po epidemiji izvedena že dva poroda v vodi.

Topla voda ugodno vpliva na počutje in sprostitev porodnice, vpliva na dolžino poroda, ker blaži boleče popadke, zlasti bolečine v križu, zmanjša se verjetnost poškodbe tkiva, manj je epiziotomij (rezanja presredka). Visoka vlažnost v zraku in želeno vzdušje delujejo protibolečinsko in s tem znižajo uporabo dodatnih zdravil za zmanjšanje bolečin.

Dogodki