Search
Close this search box.

V večjem obsegu bo poplavljala tudi Drava

Agencija RS za okolje (Arso) je za danes do jutra napovedala obilne padavine z močnimi nalivi in viharnimi sunki vetra, za severozahod države so zato izdali rdeče opozorilo, za druge dele pa oranžno. Zaradi vetra za vso državo ponoči in dopoldne velja oranžno opozorilo. Reke so se v četrtek zvečer ponekod že začele razlivati.

Ob 5. uri zjutraj so bili na ARSO naslednji podatki:

Pretok Drave na meji z Avstrijo je trenutno okoli 1300 m3/s in se povečuje. Napoved pretoka v dopoldanskem času je do 1800 m3/s, povečani bodo tudi dotoki Drave v Sloveniji. Predvidene se poplave večjega obsega.

Reke v zgornjem Posočju, v porečju Save Bohinjke, Sava v zgornjem toku ter Reka v okolici Ilirske Bistrice poplavljajo. V Posočju so reke večinoma že dosegle največje pretoke, drugod pa še naraščajo. Visokovodni val na Savi se bo v naslednjih urah pomikal proti srednjemu toku, kjer bo Sava poplavila in predvidoma sredi dneva dosegla največji pretok. Sava bo v Šentjakobu dosegla pretok okoli 1300 m3/s. Razlivale se bodo tudi druge reke v več delih države.

Morje bo med 9. in 12. uro poplavljalo v višini okoli 30 cm. Visoka gladina morja bo sovpadla z okrepljenim jugozahodnim vetrom.

Naj pri tem spomnimo, da so včeraj iz Občine Dravograd sporočili, da so bili s strani strani avstrijskih kolegov smo bili obveščeni, da se za petek, 03.11.2023 v popoldanskih urah pričakuje povečan pretok reke Drave in sicer 1700m3/s +/-250m3.

To pomeni, da se pričakuje poplavljanje v najbolj ogroženih delih na Ribiški poti in ob reki Meži. Vsled tega bodo gasilci tekom jutrišnjega dne zaščitili najbolj ogrožene objekte, hkrati pa bo občanom na voljo pesek in vreče na lokaciji pod mostom pri Pošti Dravograd za izvedbo samozaščitnih ukrepov ob objektih. Prav tako prosim, da prebivalci naselja Meža bloki in Džungla iz kletnih prostorov umaknete predmete, in da ta dan prestavite avtomobile na višje ležeče področje.”

V GZ Dravograd je bila od včeraj zvečer uvedena pripravljenost v PGD Dravograd za opazovanje večjih plazov in stanja ob reki Dravi.

Ko bo reka Drava dosegla pretok 1200m3/s bodo sprožili tudi sireno z znakom za splošno nevarnost.

V Dravogradu se je sprožila sirena za splošno nevarnost.

Ravnajte samozaščitno.

Vremenska napoved

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno. Občasno bodo še padavine, lahko tudi zagrmi. Meja sneženja se bo popoldne spustila do nadmorske višine okoli 1400 m. Ponekod bo še pihal jugozahodni veter. Temperature bodo povečini od 10 do 15 °C.

Ponoči bodo padavine oslabele in ponehale, le ponekod na jugu in vzhodu bo še nekaj dežja. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 11, v alpskih dolinah malo nad 0 °C.

Jutri čez dan bo večinoma suho, delno se bo razjasnilo. Proti večeru bo spet zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo 9 do 15, ob morju do 17 °C.

Obeti

V noči na nedeljo bodo padavine od zahoda znova zajele vso Slovenijo in v nedeljo sredi dneva ponehale. Popoldne se bo delno razjasnilo. Pihal bo jugozahodni veter.

V ponedeljek bo delno jasno, več oblačnosti bo v hribovitem svetu zahodne Slovenije. Zjutraj bo po nižinah megleno.

Vremenska slika

Obsežno ciklonsko območje še naprej vztraja nad večjim delom Evrope. Vremenska fronta se prek Slovenije pomika proti vzhodu. Za njo bo k nam prehodno dotekal nekoliko hladnejši, a še precej vlažen zrak.

Vir: ARSO

Dogodki

Agencija RS za okolje (Arso) je za danes do jutra napovedala obilne padavine z močnimi nalivi in viharnimi sunki vetra, za severozahod države so zato izdali rdeče opozorilo, za druge dele pa oranžno. Zaradi vetra za vso državo ponoči in dopoldne velja oranžno opozorilo. Reke so se v četrtek zvečer ponekod že začele razlivati.