rojstvo

Na svetu kmalu osem milijard ljudi

Danes že 34. zapored praznujemo svetovni dan prebivalstva. Na svetu trenutno po ocenah živi 7,8 milijarde ljudi. Leta 2011 je svetovna populacija dosegala sedem milijard. Naslednji mejnik, osmo milijardo, bi po projekcijah ZN lahko dosegli že v prihodnjih dveh letih. Leta 2057 naj bi medtem na svetu živelo že deset milijard ljudi.

Preberi »

Pred sto leti se je rodila avtorica Muce Copatarice Ela Peroci 

Slovenska otroška literatura letos beleži 100-letnico rojstva ene najvidnejših povojnih pisateljic Ele Peroci. Generacije bralcev jo poznajo po zgodbah, kot sta Muca Copatarica in Moj dežnik je lahko balon s podobami Ančke Gošnik Godec in Marlenke Stupica. Založba Mladinska knjiga bo jubilej počastila z novo zbirko devetih zgodb Med pravljice.

Preberi »

V slovenjgraški porodnišnici lani 6 porodov pri porodnicah, okuženih z novim koronavirusom. Uspešno so izvedli tudi 31 porodov v vodi

Na oddelku za ginekologijo in porodništvo slovenjgraške bolnišnice so lani prvič po 20 letih spet našteli več kot tisoč porodov, in sicer 1032. Rodilo se je 1040 otrok. Lani so imeli šest porodov pri porodnicah, okuženih z novim koronavirusom, vsi so se dobro iztekli. V bolnišnici ugotavljajo, da se povečuje število porodnic iz drugih regij.

Preberi »

V zadnjem četrtletju 2020 manj porok in razvez. Število rojenih za 4,7 odstotka nižje, število umrlih pa za 64,8 odstotka višje

1. januarja 2021 je bilo v Sloveniji 2.108.977 prebivalcev. Od tega je bilo državljanov Slovenije 1.940.326, tujih državljanov pa 168.651. v zadnjem četrtletju leta 2020 se je pokazal negativen trend, saj se je glede na predhodno leto zmanjšalo število živorojenih in povečalo število umrlih, so sporočili s Statističnega urada RS (Surs).

Preberi »
Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.