V slovenjgraški bolnici najmlajši bolnik s koronavirusom star 25 let, najstarejši 100. Zdravijo tudi otroke

Strokovna direktorica Splošne bolnišnice Slovenj Gradec dr. Jana Makuc je na današnji konferenci poudarila, da imajo na Koroškem v drugem valu bistveno večje število ljudi, ki jih zdravijo. "V prvem valu smo bili bolnišnica, ki je usmerjala bolnike v druge covid-bolnišnice, zdaj pa imamo od 5. oktobra vzpostavljen svoj covid oddelek. Do zdaj smo na njem obravnavali 179 ljudi, večinoma moške. Od 23. oktobra imajo v slovenjgraški bolnici tudi enote intenzivne medicine, kjer so do danes zdravili 11 oseb."
bolnica SG

Vladni govorec Jelko Kacin je na začetku novinarske konference poudaril: “Neodgovorno in nedopustno je, da se v času, ko se soočamo z največjo zdravstveno krizo, ko naši epidemiologi, zdravniki, medicinske sestre in vsi ostali zdravstveni delavci delajo preko svojih zmožnosti, v centru Ljubljane organizirajo, odvijajo nasilni izgredi. Nasilje ni dopustno, še manj opravičljivo, v nobenih okoliščinah, še najmanj pa v času, ko so epidemiološke razmere še vedno zelo, zelo resne in ko se vsi po najboljših močeh trudimo, da bi s svojimi ravnanji kar se da največ prispevali k zamejevanju širjenja okužb.”

Dosegli smo vrh, incidenca se nam znižuje, če bo šel trend tako na prej, kot je prikazano na grafih danes, se lahko veselimo prihodnosti in lahko razmišljamo, kaj bi vlada lahko storila prihodnji teden. Ljudje so ukrepe resnično sprejeli in jih izvajajo in na to moramo biti ponosni,” je dejal vladni govorec.

“Včeraj je bilo opravljenih 5895 testiranj, potrjenih pa je bilo 1564 novih okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 26,5%, kar je skoraj 2 odstotni točki manj kot dan prej. Podatki kažejo, da je trend dober. Kažejo, da se razmere počasi stabilizirajo,” je pojasnil Kacin in dodal, da žarišča še vedno ostajajo, kjer so bila.

Bolnišnično oskrbo je potrebovalo 1069 bolnikov. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 92 bolnikov. V primerjavi s sredo se je včeraj ponovno povečalo število oseb, ki so potrebovale intenzivno nego, 168. Umrlo je 26 oseb.

Število okužb po posameznih krajih: Ljubljana 246, Maribor in Markovci 77, Kranj 64, Grosuplje in Kamnik 38, Velenje 35, Celje 33, Slovenska Bistrica 30, Kočevje 27, Domžale 25, Jesenice in Šentjur 23, Radenci 22, Žalec 21, Tržič, Idrija in Medvode 18, Gornja Radgona 16 …

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sodelovala tudi strokovna direktorica SB Slovenj Gradec Jana Makuc, ki je med drugim povedala da so v SB Slovenj Gradec do zdaj zdravili tudi otroke, najmlajši je bil star dva meseca, najstarejši pa 17 let. Na navadnem oddelku je najmlajša oseba stara 25 let, najstarejša pa 100 let.

“Ves čas imamo možnost za hospitalizacijo štirih otrok, za enkrat smo imeli dve premestitvi otrok. Nekaj smo imeli do zdaj dojenčkov, nekaj najstnikov, do zdaj smo imeli hospitaliziranih 5 otrok, številka je relativno nizka,” je pojasnila Makucova.

“Kar se tiče zdravljenja, ne zaostajamo za nobeno drugo terciarno ustanovo, čeprav nimamo infektologov. Poudarila je, da so kot neka srednje velika bolnišnica uspeli vključiti praktično celoten kader bolnišnice v oskrbo bolnikov. Zdravijo jih večinoma zdravniki internisti, pomagajo pa praktično vsi zdravniki.

Poudarila je, da imajo tudi v SB Slovenj Gradec, kjer je zaposlenih 932 oseb, težave zaradi pomanjkanja kadra, odsotnih je namreč kar 18 odstotkov zaposlenih. Odsotnih je 170 ljudi, okužbo s s covidom-19 aktivno preboleva 59 zaposlenih, 11 jih je pa v karanteni. V tem trenutku je 26 odstotkov vseh kapacitet namenjenih covid bolnikom. Največja težava pa so vdori v belo cono, je dejala Makucova.

Preberite tudi: V četrtek so v Sloveniji potrdili 1564 novih okužb, v CUDV Črna eno

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.