Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu uredili prostore za Muzej Štirih kovačev

Najstarejši neprekinjeno delujoč narodno-zabavni ansambel v Sloveniji, ansambel Štirje kovači, ki je leta 2019 z vrsto dogodkov obeležil 65-letnico delovanja, je dobil svoj muzej.

Slovenjgraška mestna občina je za Muzej Štirih kovačev prenovila prostore na stičišču Glavnega trga z Ozko ulico. Investicija v vrednosti okrog 23.000 evrov neto je bila zaključena konec lanskega leta.

FOTO: Občina je prenovila prostore za Muzej Štirih kovačev:

Na spletni strani Mestne občine Slovenj Gradec so ob tem zapisali: “Kmalu po sprostitvi ukrepov vas bomo lahko povabili k ogledu naše nove muzejske in etnološko-kulturne pridobitve, Muzeja Štirih kovačev, za katerega sta večino muzejskega fonda donirala zakonca Šegovc, naš častni občan Franc Šegovc, ustanovitelj in vodja ansambla Štirje kovači, najstarejšega slovenskega narodno-zabavnega ansambla in njegova soproga Hermina.”

Ob tem naj omenimo, da je v prostorih Koroškega pokrajinskega muzeja v Slovenj Gradcu septembra lani potekala svečana predaja arhivskega gradiva o delovanju in uspehih ansambla Štirje kovači, ki sta ga vsa ta leta vestno zbirala Franc in Hermina Šegovc. Zbrano gradivo sta podarila Mestni občini Slovenj Gradec.

Preberite še: Franc in Hermina Šegovc poklonila zbirko dediščine Štirih Kovačev MO Slovenj Gradec

Ansambel, ki neprekinjeno deluje od leta 1954, je najbolj poznan po ponarodeli skladbi Kam le čas beži. To je bil tudi naslov občasne razstave Koroškega pokrajinskega muzeja, na kateri so s fotografijami, plakati, nosilci zvoka, notnimi zvezki in knjigami, nagradami in priznanji predstavili najpomembnejše dogodke in mejnike v karieri ansambla in poskušali ujeti utrip časa in življenja nasploh.

Ansambel Štirje kovači, ki ga vodi Franc Šegovc, je imel na tisoče nastopov in izdal 46 plošč, kaset in zgoščenk. Skupina je prejela vrsto nagrad in priznanj ter se zapisala med najpomembnejše narodno-zabavne ansamble v Sloveniji. Ansambel je veliko gostoval po zahodnoevropskih državah in bil trikrat na večtedenskih turnejah po ZDA in Kanadi. Leta 2001 je slovensko narodno-zabavno glasbo ponesel tudi na Japonsko. Ansambel je leta 2000 prejel najvišje priznanje na področju narodno-zabavne glasbe, zlatega petelina, valček Kam le čas beži pa so razglasili za vižo stoletja.

Vodja ansambla Franc Šegovc je napisal približno 800 skladb in 200 besedil ter izdal več publikacij. Za življenjsko delo je leta 2014 prejel naziv častni občan Mestne občine Slovenj Gradec, poslušalci Koroškega radia pa so ga izbrali tudi za koroško osebnost leta 2017, v katerem je praznoval 80. rojstni dan.

Preberite še: Franc in Hermina Šegovc praznujeta 60 let poroke

Dogodki

Najstarejši neprekinjeno delujoč narodno-zabavni ansambel v Sloveniji, ansambel Štirje kovači, ki je leta 2019 z vrsto dogodkov obeležil 65-letnico delovanja, je dobil svoj muzej.